Guľový ventil
Moderátor: Moderátoři
Guľový ventil
Jinak je podle mého kamaráda - instalatéra potřeba kupovat kvalitní kuláče, ne brak z hobbymarketu - rozdíl je podle něj právě v tom, jak jsou mechanicky provedné a co vydrží.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Ale zjistil jsem jiný problém s kulovými ventily i příčinu:
po nějaké době ventil po uzavření netěsní. Příčinou je to, že někteří uživatelé, nespokojení s příliš hrubou regulací průtoku v pákových bateriích, si kulovými ventily přiškrcují průtok. Voda si omele hrany futra i díry v kouli a pak už ventil nemá polohu, v níž by byl zcela zavřený. Takže za provozu plně otevřít a po vypuštění otočit napůl. Normálně po pěti šesti měsících s tím jde hýbat, sice trochu ztuha, ale to se rozhýbe.
-
petrfilipi
Silikonové těsnění na jedné straně vytržené, ohnuté, zdeformované. Tak jsem kohout rozdělal, těsnění nějak opravil do původního tvaru, přehodil s druhým těsněním a fertig. Ventil je pro napouštění vody do sudu a nemusí 100% těsnit, tak mi to stačí.
Ale - na ventilu je zářez, do kterého zapadá osa, na kterou je nasazena páka. A někdo ve výrobě udělal tu drážku na kouli šikmo, čili ventil nebylo možné 100% ani uzavřít, ani otevřít. Naštěstí byla páka plechová, tak jsem kladivem trochu posunul dorazy a je to OK. Ale při koupi ventilu doporučuji zkontrolovat krajní polohy.
Ještě k tomu zamrzání - když mi před několika lety montovali topení s nádržemi, tak jsme s montéry diskutovali o kulových ventilech a říkali, že jich mění mnoho proto, že je lidé nechají na zimu uzavřené tak, že sice vypustí nějak vodu z trubek, ale zapomenou na to, že v samotné kouli zavřeného kulového ventilu zůstane uzavřená voda, která poté může zmrznout. A ta může poškodit těleso ventilu nebo vyhrnout těsnění apod. Takže na zimu pootevřený ventil je asi nejlepší volba.
O mrazuvzdorných ventilech je pojednání třeba zde.
PF