Elektrostatické reproduktory ARZ201/202
Moderátor: Moderátoři
Normální, technicky uvažující člověk, restaurující 805A a člověk bez sklonů k exhibicím s kilovolty, si nejprve sežene alespoň fotky, nejlépe se slovním popisem toho, co je vlastně uvnitř a jak to má fungovat - a teprve potom se pustí do experimentů.
Protože nic z předešle vyjmenovaného, bohužel včas nenastalo a namyšlený exhibicionista se snaží vymyslet cosi, co je již dávno vymyšlené, co je dosti slušně funkční a co skutečně hraje výšky nad asi 6kHz i s napětím do 200V (už od roku asi 1964, samotné ARZ vznikly o dost dříve), tak to zatím končí u směšného šponování fólií a kilovoltů v 805A.
Z čirého nepochopení původní, směšně jednoduché konstrukce. Reproduktory mají zkreslení asi 2%, tedy přibližně tolik, co běžné, nízkozdvihové a nepřetěžované AlNiCo reproduktory staršího typu.
V obou typech reproduktorů, jsou použity pokovené fólie tl. asi 30-35um (tedy asi jako mgf LP pásek) a jsou tam víceméně volně položeny. U jedné ze svislých, kratších hran se pokovu fólie jen zlehka dotýká kontaktní fosforbronzová či mosazná pružinka. V obou typech reproduktorů je na fólii ještě položená načechraná bavlněná střiž (případně jen lehce, jen naskládáním je téměř vyplněno celé vyklenutí), vždy s výstřihem pro kontaktní pružinu, která končí na letovacím očku zadního pertinaxového deklu.
Znova připomínám, že tyto elektrostaty, restaurované jen odvrtáním původních dutých nýtů, očištěním mřížky zezadu od případných oxidů, výměnou zkorodované fólie, například za zhruba stejně silnou, leskle stříbrně a vodivě pokovenou fólii (jaká se např. používá pro "neviditelné" balení kytic květin), opatrné očištění FB pružinky, opětovným sestavením pomocí dutých nýtků s vnějším průměrem 5mm - po tomto všem jsou tyto ultrajednoduché reproduktory znova schopny plné funkce jako výškové reproduktory, nikoli jen jako atrapy. Výsledná kapacita s použitou "květinovou" fólií byla okolo 800pF.
Pochopitelně, že to platí s původním napájecím obvodem. Tedy s polarizačním napětím mezi 170 a 190V (podle síťového napětí, stavu selenových usměrňovačů i elektrolytů v 805A) a se zrestaurovaným nf napájecím obvodem, tedy s výměnou svitků za vhodnější hodnotu 2n2/630V a se současnou kontrolou-výměnou odporů 12k5 z krátkých čtvrtwattových TR101 za delší půlwattové TR102, nebo TR145 - delší tělíska klasických uhlíkových odporů, mnohem lépe snášejí trvale přiložené, vyšší ss napětí. Hodnota oddělovacích kondenzátorů je volitelná mezi 2n2 až 4n7, podle použité náhradní fólie. Příliš velká zvolená hodnota oddělovacích kondenzátorů, se sama prozradí i uchem slyšitelným zkreslením výšek (jsou pak jakoby "chlupaté" až nepříjemné).
Nejsem to proboha jenom já, kdo tyhle ultrajednoduché konstrukce elektrostatů úspěšně restauroval.
Kdybys nebyl nafoukanej mudrlant, se sklony k webovému exhibicionismu a ke kopání slepých chodeb, co nikde nekončí, tak bys položil slušný, nablblým telefonem nezkreslený dotaz, opatřený diakritikou, do diskusního fóra HRČS. www.radiojournal.cz, resp. do jeho stále existujícího "vzkazovníku", který je momentálně na této adrese:
https://vsevjednom.cz/guestbook.php?gb=30942&lan=cs
HRČS je totiž parta neskutečně fajn a pracovitých lidí, kteří mají nejen obrovské zkušenosti s přijímači všeho možného i vším, co s nimi souvisí. Co je důležité, že jsou to doslova mistři v nejrůznějších improvizacích a náhradách. Je vysoce pravděpodobno až jisto, že někdo z těch fajn lidí z kruhu HRČS, by ti nabídl jen za poštovné i celé, třebas nefunkční, ale kompletní reproduktory ARZ. Protože i ve značně vrakovitých 805A obvykle tyhle reproduktory zůstávaly v přední desce jako poslední - ony totiž ničím reproduktor nepřipomínají.
Téměř všechno to směšné předchozí pinožení s opětovným vymýšlením kola, by tak bylo zhola zbytečné.
Nebude-li Tomáš rychlejší, tak zítra, nebo pozítří kvečeru jeden z originálních ARZ (nejspíše ten vyklenutý druh) odvrtám a krok po kroku, díl po dílu vyfotím.
Dám si tu práci, protože už se prostě nemůžu dívat na exhibici píčovin, už na dvou stranách.
Jestli jich najdu víc, než si myslím, že jich mám odložených bokem 805A, tak budu schopen jeden obětovat, ve prospěch výroby duplikátu a té nešťastné Filharmonky.
V některém tématu - tady na EB, jsem už vnitřní konstrukci i funkční opravu těchto elektrostatů popisoval.
Ale protože píšu, jak píšu, tak je docela dobře možné, že jeden z bývalých, zapškle - hyperkorektních moderátorů, dotyčné téma smazal buď celé, nebo -a to spíše- jenom ten můj, "nekorektní" příspěvek.
Jsem si opravdu jist tím, že už jsem právě na tomto, ne žádném jiném webu, o těchto elektrostatech a v přímé souvislosti s 805A psal.
Jestli to ale jde v tomto chaosu, po těch různých promazávkách, přesunech a dělení na subtémata najít, to už je jiná věc. Nejsem až zase takový samožer, jak si mnozí myslí - abych si například pro kontrolu svoje příspěvky archivoval, či ukládal jejich kopie. Jednu dobu jsem totiž věřil, že pokud sem něco odborného a k tématu napíšu, tak se to už neztratí - to tady ale poměrně dlouho neplatilo.
Archivuju si to, co je pro mne něčím zajímavé, mnozí další to dělají obdobně, neboť víc lidí vždycky víc ví.
Omlouvám se za tu délku.
Věřím, že se to možná špatně čte, nejsem dobrý češtinář.
Kdo ale nic nečte, nic se nedozví - rozhodně tedy ne ze 3-4 krátkých vět.
Keďže som študent s množstvom času mohol som si dovoliť trocha experimentovať s týmito Repro a skúsiť si jeden vytvoriť. Dozatial aj "úspešne" vrámci očakávaných problémov atď....
V pokusoch vytvorenia mojej symetricky vychilovanej konštrukcií ale neprestanem
Až budete rozoberať ten reproduktor-
Pre mňa podstatné veci sú
Rozmery membrány a hrúbka plste. O všetko ostatné sa už postarať viem.
A áno exhibícia mojich poznatkov a pokusov bude pokračovať
Mne by ani nevadilo keby v tej filharmónií mám tých zopár kV. Je to dostatočne jednoduchá úprava a za ten vlastný dobrý pocit že som si navrhol a vyrobil výškové repro ktoré fungujú tak to by bola pre mňa dostatočná satisfakcia.
V ďalšom príspevku prosím skúsiť menej urážať a prirovnávať
"Normálny technický človek........."
Mne vôbec nevadí úprava a nevernost voči originalite
Slovný opis funkcie nesymtrického elektrostatického repro je na internete miliárd strán ako funguje elektrostatický reproduktor. Nemyslite si že som si najprv nepreštudoval okolo až kým som nedorazil na moje riešenie