Jiskra mezi zemní svorkou osciloskopické sondy a zemí obvodu
Moderátor: Moderátoři
Jiskra mezi zemní svorkou osciloskopické sondy a zemí obvodu
možná se jedná o hloupý dotaz, každopádně se mi na něj nepodařilo zatím najít uspokojivou odpověď.
Chtěl jsem si změřit osciloskopem svou repliku Apple 1, protože tam mám nějakou závadu, ale pokaždé když připojuji zemní svorku sondy na zem počítače, tak se objeví malá jiskra. Nejdříve jsem to ignoroval, když počítač stále běžel, ale nebyl jsem si jistý, jestli něco nepoškozuji a jestli by se té jiskry nedalo zbavit.
Multimetrem jsem změřil napětí mezi zemní svorkou sondy a zemí počítače a naměřil jsem 120V AC.
Ano, vím že objímky BNC konektorů jsou spojené s fyzickou zemí a že zem počítače je "plovoucí", takže mezi nimi bude určitě rozdíl potenciálů.
Pro upřesnění dodávám, že napájecí zdroj počítače je z terminálu Tesla CM 7202 M2, kdyby to v problému hrálo nějakou roli.
Jak by se to dalo odstranit? Odpojit osciloskop od fyzické země, připojit počítač na fyzickou zem nebo to nechat tak, protože to ničemu nevadí?
Už jsem to vyřešil
Ano, zdroj má kabel s PE kolíkem. Jeho druhý konec měl být přišroubován na plechovou skříň terminálu i zem na zdroji. Jenže zdroj jsem koupil asi před půl rokem z jednoho e-shopu, samozřejmě vymontovaný z terminálu jen tak, ani tam nebylo napsané z čeho to vůbec pochází.
No a šroub, který měl kabely spojovat chyběl a proto byly jen tak pohozené na sobě (viz foto, vpravo dole). Od začátku mi to přišlo divné, ale myslel jsem si, že to souvisí jen s montáží zdroje do terminálu, ne s jeho běžným chodem. Opak je pravdou.
Rozdíl potenciálů mezi osciloskopickou sondou a zemí počítače je už nulový a žádné jiskry se nevytvářejí.
Jinak řečeno: než nemoci těžko léčit, lépe je jim předejít.
Tak ty stromy vytahali, třešně nebudou dál hnít.
Aneb nejbezpečnější je vždy odstranění příčiny, ať už se bavíme o nebezpečí úrazu, nebo o ochraně portů.