Sony anténní vstup (název upraven)
Moderátor: Moderátoři
Pokud umíš pájet, šlo by tam jako "nouzovku tzv na prase" napájet třeba kousek střihnuté šňůry se správnou orientací - tedy na konci u věže by zůstal IEC kolík / SAMEC. Ale na tohle nedoporučuji trafopájku - ta by mohla vstupní FET odrovnat.
Celý dosavadní život dělám s trafopájkou a nikdy se mi nepodařilo oddělat ani blbou KF521, natož něco zahraničního.
Opravoval jsem mnohokrát zařízení, co měla u anténního vstupu do tuneru přepálený zemní fólie /silný potenciálový rozdíl země STA a země ze sítě/, ale vstup jako takový, zůstal vždy netknutý. Občas se daly najít, od bouřek proražené, ochranné diody a to bylo tak všecko.
Já chápu, že pracovat dneska s trafopájkou, je pro někoho tak zoufale nemoderní, že je potřeba na to neustále upozorňovat, pod jakoukoliv záminkou. Ale dělat z toho nějaké nebezpečí, je naprostá kravina.
Trafopáječka má i velmi nízkou kapacitu primár-sekundár, takže ani touto cestou, se nemůže do obvodu s impedancí pár desítek miliohmů i s velmi nízkou indukčností, naindukovat až takové napětí, které by odpravilo nijak nechráněný mosfet.
A kutilmile - nelituju tě
sinclair píše:Tak jistě. Přepěťový špičky z kabelu od STA fety neodrovnávají, ale trafopájky zcela určitě.
Tak správně bys měl zapojovat signálové kabely první a až pak silové. Dřív sem taky moc neřešil a zapojil co mi přišlo pod ruku.
Kanálák v nějaké přensoce sem taky propájel celý trafo-pájkou. Ale taky sem zapínal trochu dál, měl hrot v pořádku atd. A ano je nemoderní, od doby co mám mikropájku (byť starou ERS 50), tak sem pistolku nevytáhnul ani na fastony.
Leoši, nemám naspravováno taková kvanta hodin, ale problémům raději předcházím, pokud o nich vím. Taky si dovedu představit, bez pořádného tavidla a s minimální regulací pistolky, jak ten konektor může dopadnout.
Jo, na to jsem se spolíhal taky. V katalogu je to u nich opravdu uváděný. Bohužel, minimálně jeden z těch "dual-gate FET-ů" československý provenience o tom nejspíš nevěděl a proto se i přes tenhle avizovanej fakt odebral do křemíkovýho nebe ...xsc píše:Ty KF907/910 jsem pájel taky klasicky trafopájkou a nikdy nic. Ty už měly ochranu vstupu. To KF521, na tu se stačilo křivě podívat.
Každý máme prostě jiné zkušenosti - a bastlířský web je taky o výměně zkušeností, ne?
A nemám žádnou hi-tech trafopájku. Je to už padesát let jedna a tatáž, ale už asi s dvacátými kryty.
Naši mi ji koupili v osmi letech, když viděli, co vyvádím s tátovým 100W kopytem, abych nezapálil barák
Model z původně černého bakelitu, 90VA TRP1-70.
jery píše:stydím se![]()
![]()
teď už to asi nenapravím.děkuju
Že jsi to zprasil je nabíledni - moc velký přehled přes konektory mít asi nebudeš.
Pokud není ten konektor součástí vstupní jednotky (jak tu dal foto např. ZVUK2000), tak to nejlépe opravíš takto - použiješ tento konektor:
https://www.gme.cz/koaxialni-konektor-vhf-v