Sháním návod na stavbu ionizátoru

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

Otkundes:
Poistku mas prerusenu, lebo mas prerazeny IGBT Q7. Otazna je pricina jeho znicenia.

Doska sa vytiahnut da. Odpojit vsetky konektory (ostane tam len PE, ten je prispajkovany), horny biely plast (sluzi aj ako drziak drotov) vytiahnut zo zarezu v kryte (aby sa droty uvolnili a nehrozilo ich poskodenie), potom sa pokusit vytiahnut spodny biely plast. U mna bolo potrebne odmontovat jednu skrutku z trafa a droty okolo trochu uvolnit.
Otkundes

#17 Příspěvek od Otkundes »

rnbw:
Ďakujem za info. Tú schému som zatiaľ nezohnal a rozobraný prístroj leží roky medzi ostatným haraburdím.
Skúšal som dokumentáciu získať aj od servisu výrobcu. Samozrejme mi nič nedali, lebo vraj bezpečnosť a dobré meno firmy, keby ma to nebodaj zabilo.
Pánko akosi nechcel pochopiť, že neposkytovanie schémy el. zapojenia od kúpeného výrobku, ako bolo u predávanej elektroniky dobrým zvykom pred prevratom, majiteľa nefungujúceho zariadenia neodradí od snahy si ho opraviť, alebo doň čo i len nazrieť...
rnbw

#18 Příspěvek od rnbw »

Celkovo je to velmi "zaujimavo" riesene.

Vnutri je skryta zasuvka IEC C14 s odrusenim a na jej kontakty je pripojeny neodpojitelny sietovy kabel.

Budenie toho IGBT ide asi pol metra dlhym drotom az z hornej dosky. Paralelne s tym idu droty 230V zospodu hore k bezpecnostnemu spinacu a potom zase naspat dolu.

Cinan by dal spinac na spodok, cim by usetril 2m drotu (4x pol metra) a sucasne by to bolo bezpecnejsie. A tiez by ho nenapadlo budit IGBT cez pol metra drotu. Dal by to vsetko na jednu dosku a hore by boli len tlacidla a LED.
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Tak som sa do toho pustil:
pricina = vadny C4 (100uF/400V) - len jemne nafuknuty, ale preruseny.
Nasledkom toho sa prerazil Q7, potom zhorela F1. Teraz este skontrolovat, ci nebude v prdeli budenie.

Dalsie "zaujimave" riesenie je L7812, ktory na vystupe nema kondenzator. Ted ma, ale az o pol metra dalej na hornej doske...

"Zaujimave" je tiez vedenie 230V vzduchom drotmi ponad celu dosku.
Naposledy upravil(a) rnbw dne 17 čer 2021, 20:48, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#20 Příspěvek od rnbw »

Budenie je z U3 na hornej doske (HEF4069UBT - piny 6 a 8). Podla diodoveho testu to prezili. Pozitivne je, ze tam nie je ziadny procesor. Este tam je HEF4017BT a LM339.

Chcel som vyskusat len hornu dosku s 12V napajanim - ci funguje budenie. Ale neda sa to - len svieti cervena poruchova LED.
Tak som to zlozil zatial bez IGBT a funguje to - da sa zapnut/vypnut/prepinat vykon. Budenie tam podla multimetra nejake je, pri vypnuti zmizne.
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Dosli IGBT, po osadeni to funguje. Povodny H15R1203 = IHW15N120R3 nebol na sklade, tak som pouzil IHW20N120R5 (H20MR5).
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 73#1177273
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

Dalsi kus Ionic Care Triton X6, problem uplne rovnaky.
Rovnako vadny C4 (nie je ani nafuknuty ani vyteceny), prerazeny Q7 a spalena F1. Po vymene to funguje.
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“