Likvidační novela zákona č.361/2000Sb

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

#46 Příspěvek od EKKAR »

Cyklobuzny mají zákaz na silnice už teď, aspoň za určitejch okolností - podle aktuálního znění zákona, který se právě dotyčná novela snaží změnit, MUSÍ cyklista použít cyklostezku tam, kde je vedená souběžně s pozemní komunikací určenou pro běžnej provoz. A samozřejmě se jim to nelíbí, protože oni přeci žádným předpisům podléhat nechtějí ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
samec

#47 Příspěvek od samec »

A ešte by mal každý cyklista na ceste zaplatiť cestnú daň a poistku. Bordelu na cestách a škôd je kvôli nim celkom dosť.
Hill
Administrátor

#48 Příspěvek od Hill »

Karle, zkus být trochu spravedlivější: taková cyklostezka podél silnice 327 z Nového Bydžova do Sloupna je místy i pro pěší na vymknutí kotníku. Délka 1,1 km. To na kole ujede kdekdo, ale cyklostezka by z nich vyklepala umělé klouby i zuby. Čemu mají dát přednost? Silnice je v lepším stavu, ale je frekventovaná a úzká.
I ty asfaltované polní cesty kolem Třešňovce až skoro k Lanškrounu a Čermné jsou kvalitnější, než ta cyklostezka. Nebo aspoň byly. Ale to byla ta cyklostezka první rok taky.
EKKAR

#49 Příspěvek od EKKAR »

Fajn - položím otázku: kdo platil stavbu cyklostezek a kdo silnic - a kdo platí další údržbu obojího? I kdyby všecky cyklostezky zaplatila výhradně Úhnije, tak na údržbu silnic jdou peníze z rozpočtu, dotovanýho silniční daní a spotřební daní z paliv. Ani jedno cyklobuzny neodvádějí, ale na údržbu a rozšiřování cyklostezek se naopak používají prachy z dopravního "koše" rozpočtů... Takže motorista platí nejen za něco, co se svým vozidlem nikdy nepoužije, ale navíc se mu na "jím placenou" komunikaci mocí mermo cpe někdo, kdo si předtím vyřval a vytrucoval tu "svoji vyhrazenou" komunikaci a přitom neplatí ani za jedno. Vot těchníka ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
p32

#50 Příspěvek od p32 »

Mimochodem, stav cyklostezek nemá s motoristama nic společného. Že byly placeny z EU, tak to je taky nesmysl. EU nic nikdy neplatila bez základního přispění daného státu, obce atd. a za daných podmínek. Takže, pokud se cyklistům stav cyklostezek nelíbí, tak si mohou stěžovat u svého poslance či senátora. Prostě by se měli starat!
Mně osobně cyklisti na silnici nevadí. Je jich většina rozumných, ale nejhorší bývají asi ti, co mají i řidičák na auto. Vidím to tady zrovna u jednoho známého, který se jinak chová naprosto normálně. Tady je stav cyklostezek naprosto v pořádku, protože se někdo stará a stejně se tu občas objeví ychtyl na silnici a vedle prázdné cyklostezky. Je to prostě o tom buranství, ale abych na ně stříkal, tak takhle nízko jsem ještě neklesl. Je to jejich naprosto zbytečné riziko a nikdo neví doopravdy, proč jede právě po té silnici.
Je věcí zákonodárce, aby na silnice, kde je vedle cyklostezka, tak dal značky zákaz jízdy cyklistů a potom to hlídal a vybíral pokuty, ale to je už zase o inteligenci policie.
EKKAR

#51 Příspěvek od EKKAR »

Mně spíš šlo o ten fakt, že kdokoliv má auto nebo jinej motorovej samohyb, tak chcačky nechcačky platí jak mourovatej - za palivo, dálničky, STKčka, povinný ručení, kdo má IČO, tak i silniční daň, k tomu ho ještě různě často vylapí dopravně-pokutová mafie v podobě fízlů číhajících s radárkem v roští na konci rovnýho, přehlednýho a hlavně liduprázdnýho úseku, městápa fotícího do přestupkovýho řízení auto zaparkovaný kolama 3cm vně bílý lajny nebo zlodějskýho stacionárního radaru/úsekově měřících kamer ... Cyklobuzen si nevšímá nikdo. Přitom jsou horší než cikáni nsbo muslimácký imigranti - k užitku nejsou, akorát si kladou požadavky na to, kde se co pro ně má uvolnit nebo postavit, je to škodná, ale střílet se nesmí ... Kdo by to taky chtěl, samá flaksa, nacucaný vejfukovýma exhalátama, ani pořádná trofej se z toho nedá udělat - škoda patrony ...
bu2520

#52 Příspěvek od bu2520 »

bohužel ani toho nejslušnějšího cyklistu (tedy kromě mě) jsem neviděl aby při předjíždění druhého cyklisty, nebo objíždění překážky (kdy mění směr jízdy) upažil aby ukázal svůj záměr . A setkal jsem se tady s místním (starším) spoluobčanem, kteý neukazoval ani když na křižovatce odbočoval vlevo a za ním fuňěla plně naložená tatra. Když jsem ho u obchodu upozornil, že by ukázat měl. Odvětil mi "přece každý ví , že touhle dobou jezdím do krámu pro rohlíky, tak ví kam jedu" na moji námitku, že pojede někdo cizí kdo to vědět nebude už jen zabručel, že takového ještě nepotkal.
Michal22

#53 Příspěvek od Michal22 »

Ono by bylo dobré zmínit ještě jeden problém - spousta cyklistů jezdí tak, jako by na silnici byli sami. Konkrétně dost často se setkávám s tím, že ve chvíli, kdy začnu cyklistu předjíždět, tak uhne více ke středu vozovky. Ať už proto, že je tam nějaká nerovnost (nemusí to být zrovna díra, stačí mírně zvlněná krajnice), ale dost často (A hlavně u starších osob) vidím to, že mají problém s udržením rovnováhy, obzvlášť když jedou do kopce.
Samozřejmě nikdo na tenhle fenomén nepomyslel, takže mám hrůzu z toho, až se někde budu hádat s příslušníkem, že jsme nedodržel 1,5 metru.
Co nejdřív si musím pořídit kameru do auta.

P.S.: na kole občas jezdím, ale mám horské, tak pokud není na kraji vozovky velká díra, tak neuhýbám ke středu, nerovnost přejedu. A pokud tam velká díra je, tak jsem připravený na to, že mě někdo může předjíždět, v tom případě klidně i zastavím.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Hill
Administrátor

#54 Příspěvek od Hill »

Ačkoli jsem si v řidičsky (aspoň donedávna) slušných zemích celkem zvykl i na to, jak se courat v koloně za cyklistou, kde se nedá s předepsaným bočním odstupem předjet, protože všichni v koloně vědí, že ten cyklista je povinen při více, jak třech rychlejších vozidlech za sebou uhnout a zastavit a pustit je, a on to ví, že ze zákona je povinen, u nás to pokládám za diskriminační.

Nejde přece jen o cyklisty. Uhne vám traktor, skútr či auto pro mladistvé s omezovačem rychlosti na 45? Jak víte, neuhne, protože nemusí. Zrovna tak nemusí uhnout a pustit cyklista, náš zákon to neřeší.
V zájmu vyváženosti by s nařízeným bočním odstupem měl zákon vyřešit i povinnost řidiče pomalejšího vozidla umožnit těm za sebou bezpečné předjetí, aniž by tím porušili zákon.
Naposledy upravil(a) Hill dne 15 čer 2021, 17:56, celkem upraveno 2 x.
termit256

#55 Příspěvek od termit256 »

Pumpickar jede metr od krajnice, s riditkama a klickovanim je to 1,5m v lepsim pripade, pak 1,5m odstup + 0,5m pridavek pro jistotu protoze malokdo takovou vzdalenost odhadne presne. Sirka auta cca 2m + 0,5m rezerva od druhe strany silnice. Celkem v realu cca 6m siroka silnice pro predjeti pumpickare coz na venkove znamena, jet treba 10km krokem za hnupem co si vyjel do prirody nez se ho podari "bezpecne" predjet. Na takove silnice by meli mit pumpickari zakaz vjezdu.

Nebo jina situace, jedu ve 2 odpoledne do mesta, v protejsim pruhu jede vicemene souvisly proud lidi co jedou domu z fabrik. Predjizdet se neda, takze se tahnu 20km za cyklobuznou jeho sneci rychlosti. To se pak nedivim, ze rupnou nervy komukoliv. Aspon budou mit pumpickari ciste brejle od tech sprsek co dostanou, pokud se budou v takovem provozu motat.

Tohle narizeni je proste nesmysl. At radeji prikazou vsem pumpickarum nosit prillby, zachrani tak nesrovnatelne vic zivotu nez touhle hovadinou!
jardafiala

#56 Příspěvek od jardafiala »

Koukám že milovníci svých smrdutých plechovek si užívají, nevím když někomu (viz výše) nestačí 6m šířky silnice k předjetí cyklisty, měl by přehodnotit svůj vztah k řízení... Já si zase myslím, že Pražáci by měli mít povinně aspoň polovinu jízd mimo Prahu po okreskách aby viděli, jak vypadá zatáčka. Příklad - jedu z Mělníka na Dubou a Českou Lípu. Jsou tam zatáčky takže se dá jet tak 70 - 90, jak kde. Takže se rozhodnu, že se budu kochat, za mnou nikdo komu bych překážel, jedu max 70, ať dělám co dělám, stejně dojedu blbého Pražáka, který se vleče jako šnek a před KAŽDOU zatáčkou poskáče brzdy aby si taky něco užily. Nebo jedu z Jeseníku s naloženým vlekem, auto 1,6 atmosféra, na vozíku 400kg, takže se snažím jet tak nějak normálně. No nedojedu za Hanušovicema blbého Pražáka který poprvé v životě vidí opravdovou zatáčku tak si ji musí zpomaleně prohlédnout? No a když ho začnu předjíždět a jsem na jeho úrovni (spíš kousek před) tak začne přidávat takže ho musím trošku přizavřít. Pak blb troubí a bliká, zřejmě se lekl protože o mě nevěděl nevěda k čemu je zpětné zrcátko. No stačí dve tři zatáčky a je daleko vzadu...
Kremik

#57 Příspěvek od Kremik »

Termite, tobě by měli vzít papíry, protože jsi agresivní řidič. Aspoň bys poznal problém z druhé strany. Půl roku by stačilo. Pak bychom si mohli vyprávět kdo píše kraviny.

Podstata problému totiž vůbec není v cyklistech. Agresivním řidičům toho vadí mnohem víc. Nejenom cyklisti, ale i "ženská za volantem, mlaďoši, vozidla autoškoly, pražáci, Poláci, dědové v klobouku, pitomci v SUVéčkách, bavorácích, kamioňáci, zemědělská vozidla, smradlavé ropáky, staré rachotiny", atd, atd, atd. Kdybychom postupně důsledně odstraňovali ze silnice všechny tyto "nevhodné elementy", odstranili bychom i spoustu těch agresívních řidičů, ale to teď stranou. Co by nakonec zbylo? Jen příslušníci jednoho pohlaví, přibližně stejného věku, všichni ve stejných vozech se stejnou výbavou i motorizací. Všechno jiné by již bylo vyeliminováno jako nevhodné. Ale pořád by nebyl konec. Agresivní řidiči by potřebovali nějak vybít svou agresivitu, nastala by barevná eliminace, všechny "vyblité a buzerantské" barvy vozidel by šly taky pryč. A pak by začalo: "Jak to ty pitomče jezdíš, jak si najíždíš, jak to parkuješ, co ti tak dlouho trvá, když to zvládnu já, ty musíš taky, vždyť máme stejné auto. Jestli to neumíš, tak na silnici nelez, já ti ukážu!" Eliminace by pořád trvala dál, až dokud by silnice nebyly prakticky prázdné a potkat někoho po cestě by bylo vzácností. Teprve pak by lidi takové setkání začlo těšit, začali by se zdravit a když by na to přišlo, rádi by i pokecali.
Takže problém je kde?
V člověku.
bu2520

#58 Příspěvek od bu2520 »

tak tak problém je v člověku, a to i na kole a nejen v autě. Kdyby cyklisté jezdili podle předpisů a byli ohleduplní, nemuseli bychom řešit jejich zvýhodňování. Takto se motoristé oprávněně zlobí protože všichni jsou účastníci silničního provozu. A jedna ze základních věcí je jízda vpravo dávání přednosti a ukazování změny směru jízdy a tam bych řekl že je víc hříšníků na straně cyklistů.
termit256

#59 Příspěvek od termit256 »

jardafiala píše:...nevím když někomu (viz výše) nestačí 6m šířky silnice k předjetí cyklisty, měl by přehodnotit svůj vztah k řízení...

Vzdyt jsem ti to vypsal v cislech. Misto planych kecu napis konkretne kde chces usetrit ten prostor? Vsadis svuj ridicak na to, ze odhadnes vzdalenost od pumpickare s presnosti na centimetr?
Budes jezdit po krajnici ktera se muze kdykoliv utrhnout? Nebo si kouzlem zuzis auto?
termit256

#60 Příspěvek od termit256 »

Kremik píše:Termite, tobě by měli vzít papíry, protože jsi agresivní řidič...

Kecy kecy kecy, 20radku planych kecu kterymi jsi nerekl vubec nic.
Ja ti tu napsal 2 konkretni priklady kde bude tohle zvyhodnovani pumpickaru problem a tys napsal jen obecne nicnerikajici zvasty ale nic o tom jak to mam resit.

A ano, pokud jsem agresivni ridic kdyz nechci jet 15 kilaku krokem za funici cyklobuznou, pak jsem agresivni ridic, stejne jako asi 99% ostatnich.
Uvidis, ze se tohle obrati jako vzdy proti tem nasilne zvyhodnovanym, tedy tobe a budes zmeny litovat.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“