Kapton

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sinclair

Kapton

#1 Příspěvek od sinclair »

Podařilo se mi to nafotit barevně věrně.
Může jít o nějaký jiný druh kaptonu?
Pochází z průmyslových, nerušících lineárních 48V regulátorů Hitachi, ze kterých někdo předtím vykradl síťové toroidy.
Tyhle oranžové podložky byly pod bipolárními tranzistory, šest kusů paralelně, každý s katalogovou dovolenou ztrátou 60W. Přišroubovány za ucho, přes pérovou podložku. Šroub, imbus M3 prochází divným hříbkem - z nahnědlého, dosti tvrdého materiálu, který jsem taky ještě neviděl. Tranzistory byly ještě na zástřiku pouzdra přídavně přitlačovány plochým "pérem", vloženým pod vlastním šroubem.
Mám ještě i jiné, větší podložky pod TO3, TO247 i TO264 (tyto jsou prodloužené pod TO220, tl. 0,12mm).
Ty ostatní větší, většinou pocházející také z původně drahých, průmyslových zařízení (IGBT z frekv. měničů apod.) jsou všechny stejně a velmi sytě žluté. Teplotní odolnost je úplně stejná.
Hrot trafopájky s oběma materiály jednak nic nedělá, druhak přestup tepla do prstu je zatraceně rychlý :D
Bylo by možný, tohle použít pod hodně zatížené spínací fety?
Přílohy
Kapton TO220.jpg
Kapton TO220.jpg
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Mohol by to byt tepelne vodivy Kapton MT.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Habesan »

Pokusil jsem se vyhledat, čím je Kapton obvykle zbarven a dostal jsem výsledky, které tvrdí, že se dá vyrobit čirý polyimid:
intechopen.com/ 48506.pdf

Takže to, že mají tyhle kusy různě syté zbarvení, bych přičetl tomu, že to zákazník nepožadoval.
(Předpokládám, že požadované parametry byly: elektrická pevnost, tepelná vodivost, mechanická pevnost a přibližné rozměry.)

MT obsahuje oxid hlinitý a MTB je navíc obarven uhlíkem:
uline.com/ MS-7595.PDF
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Součástky“