Rok 2035 - konec spalovacích motorů ?

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rezis

#46 Příspěvek od rezis »

Mi je to jasné. Je to tak všude. :wink:

Spíš jsem narážel na to jak před léty značně navyšovali částky za jističe, protože to je prý rezervovaný příkon a oni ho musí být schopni dodat. (bylo to tak nějak ne? ) Tedy opravdu nikdo se na mne nemůže zlobit když z 3x 25A tahám 3x25A po dobu 6 i více hodin. A to teprve bude zajímavé. Protože to důkladně prověřuje elektroinstalaci :D
Internet - metla lidstva
rezis

#47 Příspěvek od rezis »

samec: Už jsem to kdysi kdesi počítal. Kdyby ČR elektřinu co vyváží převedla do EV. Tak každý elektromobil včetně zaniklých a veteránů a nevím čeho všeho může ujet denně cca 60km. (už si to přesně nepamatuji)
Nepočítám do toho nákladní dopravu. Jen osobní.

Ale problém je, že tepelky se zavírají, Dukovanům skončí životnost a nová jaderka ...tomu prostě nevěřím... i kdyby byla tak pouze nahradí výpadek Dukovan. A to málo co v budoucnu vyprodukujeme prostě skoupí Němci za peníze, které my si nebudeme moci dovolit. Tedy naše energetická budoucnost je v prdeli. A to je prostě dáno....
Internet - metla lidstva
pepik9

#48 Příspěvek od pepik9 »

CO2 ze spalování dřeva se nezapočítává do statistiky antropomorfního původu CO2.
bdn

#49 Příspěvek od bdn »

Celeron

#50 Příspěvek od Celeron »

bdn píše:Přichází ... vodík ...

Tak to je ještě větší kravina než auta na LiIonky. Z čeho pak se asi vodík nejlevněji vyrábí? Určitě zelení bezmozci prohlásí, že z vody. Velký kulový, z ropy! :roll:
Stejně jsme v řiti. Amazonskej prales už druhej rok vypouští do vzduchu víc CO2 než pohltí. Co bude dál, to si spousta lidí vůbec nedokáže představit.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#51 Příspěvek od xsc »

On by se ale z té vody vyrábět dal. Je to vcelku vhodný způsob jak využít OZE - není potřeba řešit regulaci. Vyrábím, když svítí nebo fouká.
samec

#52 Příspěvek od samec »

Ako sa z H₂O získa O₂ ? To mi nejako nevychádza. Energeticky mi to nevychádza.
xsc

#53 Příspěvek od xsc »

Co ti nevychází? Energii přece musíš dodat.
p32

#54 Příspěvek od p32 »

samec píše:Ako sa z H₂O získa O₂ ? To mi nejako nevychádza. Energeticky mi to nevychádza.
Jednoduše, použiješ pro to studenou fúzi. :wink:
tomasjedno

#55 Příspěvek od tomasjedno »

samec píše:Ako sa z H₂O získa O₂ ? To mi nejako nevychádza. Energeticky mi to nevychádza.
Energetická účinnost výroby paliva (H₂) elektrolýzou vody je 55-60%. Když to pak spálíš ve spalovacím motoru, dostaneš účinnost konverze elektřina-H₂-práce někde v úrovni 20%.
rezis

#56 Příspěvek od rezis »

Musíš mít dvě molekuly vody
2H₂O -> 2H₂ + O₂
Internet - metla lidstva
Celeron

#57 Příspěvek od Celeron »

tomasjedno píše: Když to pak spálíš ve spalovacím motoru, dostaneš účinnost konverze elektřina-H₂-práce někde v úrovni 20%.

No právě, proto je vodík z vody hovadina. U ropy se dá cucat z krakovacího procesu skoro zadarmo. Pak se ještě celkem levně dělá ze zemáku plynu parním reformingem. Jenže to bude brzo nepoužitelný, protože při tom vzniká hromada CO2, což je kvůli budoucí uhlíkový neutralitě nežádoucí. Takže nejen batérkový auta, ale i auta na vodík mají vejfuk/komín někde jinde. Ale to Bláznivá Uršula nedokáže pochopit.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Crifodo

#58 Příspěvek od Crifodo »

Celeron píše:Stejně jsme v řiti. Amazonskej prales už druhej rok vypouští do vzduchu víc CO2 než pohltí. Co bude dál, to si spousta lidí vůbec nedokáže představit.
Co by, marsovský scénář. My můžem závidět našim dědkům a naši vnuci budou závidět nám. Slušnější časy. Pak možná nějak nebude, kdo by záviděl.
samec

#59 Příspěvek od samec »

rezis píše:

Musíš mít dvě molekuly vody
2H₂O -> 2H₂ + O₂
To áno, ale z dvoch molekúl H₂O sú dva atómy O₁. Tie keď sa zviažu do molekuly O₂, tak sa uvoľní energia. Tá musí vo výsledku chýbať. S vodíkom to asi bude rovnako, či nie?
p32

#60 Příspěvek od p32 »

A potom stačí jen kousek a bude:

při třech molekulách vody
3H₂O -> 3H₂ + O₃

:lol:
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“