Už rostou...

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
kokun

#1141 Příspěvek od kokun »

kokun píše:...
Přesto se půjdu (letos prvně!) v UT podívat do březin - má být poněkud chladněji.

Taxem tam dnes ráno vyrazil. Včera nás přecházela nějaká studenější fronta, provázená velmi silným severním větrem. To jsem zase nadával, že ten vítr vysušuje, už tak vyprahlou zem, ještě víc než slunko. Naštěstí vítr večer ustal a ráno už byl klid. A přes den přijatelně - teplota taky příliš nevystoupala (měl být "nejstudenější" den v týdnu).
Nato, jak u nás (téměř) neprší, to dopadlo docela dobře - nepřišel jsem s prázdnou. Zpočátku jsem našel dva trsy už docela "sušených" kuřátek (lišek), potom i maličké praváky-dubáky. Takovým říkám "ocťáky", páč svou velikostí jsou vhodné právě na naložení do sklenic s octovým nálevem. Nespěchal jsem nikam, takže jsem si pěkně pomaloučku docela zahoubařil - zvláště když to byla letošní premiéra. Nato, jak tam bylo sucho, to docela ušlo. A z praváčků (bylo jich tak kolem 30-ti) to byly jen samé dubáčky - smrkový ani jeden. Bral jsem i ty malé, na to naložení; větších bylo stejně pomálu. A ještě menší jsem tam nechával - teď neplánovaně (v předpovědi ani nebylo) konečně zase trošku sprchlo, takže za pár dnů (podle "hiců", které zase mají nastat) tam vyrazím nanovo. I jejich červivost byla docela přijatelná - bývá to i horší (zvláště u těchto letních).

A docela mně to láká zítra vyrazit znovu - má být jen tak o stupínek tepleji než dnes. Tak bych zkusil jinou lokalitu - uvidím ráno :wink:
Přílohy
P1400879a.jpg
"Kuřátka" už na sušáku; "ocťáky" připravené k naložení
"Kuřátka" už na sušáku; "ocťáky" připravené k naložení
P1400876a.jpg
Nakrájená "kuřátka" - připravena k sušení
Nakrájená "kuřátka" - připravena k sušení
P1400875a.jpg
Dnešní, premiérový úlovek
Dnešní, premiérový úlovek
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#1142 Příspěvek od workhard »

U nás na západě těm kuřátkům říkáme lišky, kuřátka jsou tu něco jiného.
Přílohy
Kuřátka zlatá.png
Kuřátka
Kuřátka
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
kokun

#1143 Příspěvek od kokun »

Však já to vím, takto se jim říká u nás "na Valachoch" - proto píšu:
kokun píše:Zpočátku jsem našel dva trsy už docela "sušených" kuřátek (lišek), potom i maličké praváky-dubáky.

U nás se jim tak říká právě pro tu jejich barvu, která je stejná s těmi "pravými kuřátky". Už jsem to tu kdysi zdůvodňoval - našel bys to někde v minulosti ("x" stran nazpět) :wink:
Honza - kokúň

#1144 Příspěvek od kokun »

kokun píše:... - teď neplánovaně (v předpovědi ani nebylo) konečně zase trošku sprchlo, takže ...

A docela mně to láká zítra vyrazit znovu - má být jen tak o stupínek tepleji než dnes. Tak bych zkusil jinou lokalitu - uvidím ráno :wink:

Taxem vyrazil i dnes ráno - do mé lokality č.2.
Ráno byl pěkně vyčištěný luft (po té včerejší přeháňce). Co mně ale překvapilo (a i vytočilo) bylo to, že i po tom 1a½ měsíčním suchu, bylo na asfaltu (později pak betonu) cyklostezky tolik slimáků (co vylézaly z trávy) že jsem je ani nestačil rozjíždět pneumatikami mého cykloše. Ty bestie přežijí snad i nukleární výbuch - přežily to sucho a ještě se z nudy namnožily :evil:

S houbami to ale nebylo nijak valné, horší než včera. Co bych ale chtěl, je teprve týden od menšího deště. Jenže se u mně už projevuje absťák - normálně bych (za takových okolností) do lesa nelezl. Poslední roky ovšem zahajuji sezónu tak kolem 20. května - no a letos s dvouměsíční zpožděním :(
Výsledek je na fotu:
Přílohy
P1400880a.jpg
Dnešní (slabý) úlovek :-(
Dnešní (slabý) úlovek :-(
Honza - kokúň

#1145 Příspěvek od Celeron »

Ještě jsem v lese nebyl. Zaprvák mi Czernín vykácel nejlepší místa a za druhák není čas. Divný je, že kokun má sucho a já musím každou chvíli čerpat sklep, protože mi přetejká studna ve sklepě. Tady je extrémně vysoká hladina spodní vody. Máti tvrdí, že od roku 1938 studna přetekla asi 3-4x. Já to pamatuju za posledních 5 let dvakrát. U nás za poslední měsíc pořádně pršelo asi jen tři dny. Jak to musí vypadat na jihozápadě Čech, kde prší podstatně víc si neumím představit.
Problém je, že hladina vody ve studni vůbec neklesá, je 15 cm pod podlahou a v neděli má zase lejt. :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
krutor

#1146 Příspěvek od krutor »

Přátelé, poznáte co je to za houby a jsou jedlé? Rostou na zahradě u stromu. Díky.

Obrázek Obrázek Obrázek
kokun

#1147 Příspěvek od kokun »

Měla by to být Pečárka polní (jedlá!) neboli žampion:

Obrázek Obrázek

Taky mně růstávají na začátku zahrady - vedle studny. Letos by ovšem musely růst rovnou sušené, takové je u nás sucho :(
Naposledy upravil(a) kokun dne 23 črc 2021, 19:00, celkem upraveno 1 x.
Honza - kokúň
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#1148 Příspěvek od ZdenekHQ »

Zlaté pravidlo říká, že tyhle zahradní potvory (hlavně pečárky a bedly) se nejí. Výjimka je pýchavka, té tráva nevadí.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
kokun

#1149 Příspěvek od kokun »

kokun[size=75] v út, 20.července 2021 20:07[/size] píše:Nato, jak tam bylo sucho, to docela ušlo. A z praváčků (bylo jich tak kolem 30-ti) to byly jen samé dubáčky - smrkový ani jeden. Bral jsem i ty malé, na to naložení; větších bylo stejně pomálu. A ještě menší jsem tam nechával - teď neplánovaně (v předpovědi ani nebylo) konečně zase trošku sprchlo, takže za pár dnů (podle "hiců", které zase mají nastat) tam vyrazím nanovo.

Tak dnes bylo ještě jakž-takž přijatelně - teploty pouze letní (od zítřka zase tropy!) - tak jsem si pro ně ráno zajel. Jenže jsem tam nebyl sám - už včera tam šmějdil jeden můj známý (který tam taky chodívá), když jsem se mu (neprozřetelně :lol: ) v UT pochlubil, že jsem něco donesl. A aby to nebylo málo, dnes jsem tam potkal jednoho mladíka (ze kterého se nakonec vyklubal spolužák mého syna), který tam byl už o hoďku dříve než já (koho by napadlo houbařit "na Sahaře"?), který mně to tam taky řádně vyplenil :o :lol:
Výsledek dnešního snažení:
Přílohy
P1400885a.jpg
Dnešní úlovek
Dnešní úlovek
P1400882a.jpg
Dnešní úlovek
Dnešní úlovek
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#1150 Příspěvek od Hubert_79 »

Dnes, Český Les; lesy ve výšce 500-870 m a natrefil jsem na velký kulový. Pár prašivek.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
workhard
Kontaktovat uživatele:

#1151 Příspěvek od workhard »

Byl jsem v pondělí na Radči, na to, že to bylo po víkendu a po Pražácích vybraný, tak celkem OK, dva koše byly. Hromada masáků, ale ty mám zakázáno sbírat :P
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1152 Příspěvek od Hubert_79 »

Pražáci na Radeč nejezdí, vždyť to nikdo skoro nezná :P Když se tam jedu kochat výhledy a tak podobně, tak tam nebývá pomalu ani noha.
Pražáci berou útokem Brdy, tam už o víkendu (a o prázdninách) pomalu nejde jet... Jo, když se nesmělo cestovat mezi okresy, to byla paráda. U bunkrů nebo na Padrti ani noha.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#1153 Příspěvek od Hubert_79 »

Včera, Slavkovský les nedaleko Kladské. Bylo jich tam víc, no nechtělo se mi s nimi tahat, tak jsem je tam nechal.
Přílohy
PICT0115.jpg
PICT0115.jpg
kokun

#1154 Příspěvek od kokun »

Tak konečně se počasí umoudřuje i nás na východojihovýchodě. V NE bouřka (a dokonce i s deštěm :o ), včera sprchlo hned dvakrát - ráno i odpoledne.
Na brambory to sice přišlo už 5 minut po dvanácté (usychající natě už to nevytrhnou), ale na houby to příznivý účinek bude mít určitě. Čekám, že tak za 10 dní by konečně mohla houbařská sezóna začít i u nás (s víc jak dvouměsíčním zpožděním) :(

Není to sice naše bezprostřední okolí, ale:
Nejoblíbenější houbařské procházky ve Zlínském kraji
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#1155 Příspěvek od Hubert_79 »

Dnes, Brdy ze směru od Hořovic a Komárova. Většinou menší plodnice, ty úplný mimina jsem tam nechával.
Přílohy
houby.jpg
houby.jpg
Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“