kokun píše:...
Přesto se půjdu (letos prvně!) v UT podívat do březin - má být poněkud chladněji.
Taxem tam dnes ráno vyrazil. Včera nás přecházela nějaká studenější fronta, provázená velmi silným severním větrem. To jsem zase nadával, že ten vítr vysušuje, už tak vyprahlou zem, ještě víc než slunko. Naštěstí vítr večer ustal a ráno už byl klid. A přes den přijatelně - teplota taky příliš nevystoupala (měl být "nejstudenější" den v týdnu).
Nato, jak u nás (téměř) neprší, to dopadlo docela dobře - nepřišel jsem s prázdnou. Zpočátku jsem našel dva trsy už docela "sušených" kuřátek (lišek), potom i maličké praváky-dubáky. Takovým říkám "ocťáky", páč svou velikostí jsou vhodné právě na naložení do sklenic s octovým nálevem. Nespěchal jsem nikam, takže jsem si pěkně pomaloučku docela zahoubařil - zvláště když to byla letošní premiéra. Nato, jak tam bylo sucho, to docela ušlo. A z praváčků (bylo jich tak kolem 30-ti) to byly jen samé dubáčky - smrkový ani jeden. Bral jsem i ty malé, na to naložení; větších bylo stejně pomálu. A ještě menší jsem tam nechával - teď neplánovaně (v předpovědi ani nebylo) konečně zase trošku sprchlo, takže za pár dnů (podle "hiců", které zase mají nastat) tam vyrazím nanovo. I jejich červivost byla docela přijatelná - bývá to i horší (zvláště u těchto letních).
A docela mně to láká zítra vyrazit znovu - má být jen tak o stupínek tepleji než dnes. Tak bych zkusil jinou lokalitu - uvidím ráno