zamykání na dva západy

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

zamykání na dva západy

#1 Příspěvek od mi-ro »

Můj otec zásadně a všude zamyká na "dva západy". Což mě dost vytáčí, přijdeš, odemkneš, vezmeš za kliku a nic!! Má nějaký smysl zamykat na obě polohy jazýčku v zámku?
..to bude jen ňákej odpůrek
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Hubert_79 »

Řekl bych, že smysl to má. Pro "ten pocit"...
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
termit256

#3 Příspěvek od termit256 »

Trochu to teoreticky ztizi vloupani pomoci roztahnuti futer heverem. Ale ma to asi stejny vyznam, jako kdyz si kamaradka nechala instalovat bezpecnostni dvere do bytu ze sadrokartonu kterym pri trose snahy dovnitr doslova probehnes.
milosak

#4 Příspěvek od milosak »

V zadlab. zámku jsou dva elementy : střelka zámku a závora

Ten kdo má čas zamyká na dva západy a ten druhý kolikrát jenom zabouchne
(platí pouze u kování kl. koule)

Co jsem chodil po vykradených domech, bytech, tak můj názor je, že pokud nejsou
bezp. dveře, event. závora. tak je to fuck jestli 2 nebo 1 západ 8-)

Můj nápad je namontuj domu samozamykací zámek, ten zabouchneš a on se i zamkne.
Ušetříš tím zastrkávání klíče a otáčení klíče v zámku. Lenochům to takto děláme,
i do bytů a RD, samozřejmě tyto zámky jsou primárně určené pro spol. vchody byt. domů
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Mě jde primárně o mechanický rozdíl v zabezpečení ohledně jednoho/dvou západů. To, že se 4x vracím, abych zkontroloval, zda jsem zamknul, to znám. Ale otec nepřipouští jakoukoli diskuzi nad smyslem dvojího zamykání ale je přesvědčenej, že dvakrát je líp než jednou.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od forbidden »

Taky to tak mám, zásadně zamykám na dva západy. Pro ten pocit. Prostě se mi líbí větší kus železa zalezlej ve futrech, o sekundu dýl to bude třeba odolávat, když je budu chtít vyrazit. :D
tomasjedno

#7 Příspěvek od tomasjedno »

Má to smysl i když se dveře nepáčí, ale vložka se vyhmatá planžetou. Čím víckrát musí s tím bubínkem projít přes klidovou polohu, tím větší je šance, že se mu to tam zasekne a bude muset vyhmatávat znova. Každé zdržení je dobré.
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

Moje dveře jdou na jeden západ po zmáčknutí kliky celkem snadno vykopnout. A viděl jem takových víc...
Naposledy upravil(a) Achab dne 31 črc 2021, 11:51, celkem upraveno 1 x.
Hydrawerk

#9 Příspěvek od Hydrawerk »

Taky zamykám na dva západy. Kdyby to bylo zbytečné, tak by to výrobce nepoužíval.
Hydrawerk

#10 Příspěvek od Hydrawerk »

termit256 píše:Ale ma to asi stejny vyznam, jako kdyz si kamaradka nechala instalovat bezpecnostni dvere do bytu ze sadrokartonu kterym pri trose snahy dovnitr doslova probehnes.

Kvůli pojišťovně to asi smysl má... Taky rozmlátit sádrokarton nejde potichu, mnohým zlodějům se do toho snad nebude chtít.
tomasjedno

#11 Příspěvek od tomasjedno »

Hydrawerk píše:Taky zamykám na dva západy. Kdyby to bylo zbytečné, tak by to výrobce nepoužíval.
A pro ty, kterým dělá nepřekonatelný problém otočit tím klíčem dvakrát, existují zámky/vložky, které zamykají na dva západy při jednom otočení klíčem.
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Hubert_79 »

V práci máme bezpečnostní dveře (do hlavní pokladny) a ty jsou dokonce na tři západy :)
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
samec

#13 Příspěvek od samec »

Má to význam.

1.
Ako uz spomenul tomasjedno, vložka musí prejsť cez nulovú polohu, čo sťaží otváraie šperhákom. A to je dobré aj z toho dôvodu, že je tu istá šanca (u nejakých zámkov v nejakom prevádzkovom stave), že sa valčeky po vysunutí kľúča nevrátia do východzej polohy. Vložkou by tak šlo otočiť aj bez kľúča o jednú otočku.

2.
Pozri sa na to opačne. Počet západov je vlastne len prevodový pomer medzi otáčaním kľúča a vysúvaním závory. Takže závora je v uzamknutom stave na dve otočky, na jedenu otočku len polovične. Zámok, ktorý by vysúval celú závoru na jednu otočku by vyžadoval dvojnásobnú silu na kľúč. Klasická vložka má jazýček, ktorý posúva závoru len v jednom mieste otočky. Tam je sústredená celá sila na posúvanie závory. U bezpečnostných dverí je mnoho závor a sila na kľúč by bola neumerné veľká, alebo sprevodovanie by vyžadovalo príliš veľa otočiek. Rieši sa to špeciálnou vložkou, ktorá ma namiesto jazýčka ozubené koliesko. Sila je tak rozložená rovnomerne po celej otočke kľúča.

3.
Zamykanie na západy má informačnú hodnotu. Dva západy = nikto nie je doma. Jeden západ = niekto je doma, alebo len na chíľu niekde blízko domu so smeťami alebo u suseda na káve.
mi-ro

#14 Příspěvek od mi-ro »

add 3) To jsem nevěděl. Pak to ale otec dělá špatně. Zamyká dvakrát i když jde k sousedovi na kafe.
eleferner

#15 Příspěvek od eleferner »

U nekterych plastovych dveri ma zamykani na dva zapady jeste vedlejsi efekt, ze se dvere vice pritisknou k ramu a pak lepe tesni (mensi uniky tepla).
Odpovědět

Zpět na „Poradna“