Řízení výkonu topného tělesa
Moderátor: Moderátoři
Řízení výkonu topného tělesa
chtěl bych řídit výkon topného tělesa (připojeni na 230V, jedna fáze). Myšlenka je taková, že použiju SSR relé a budu jej spínat pomocí PWM s velmi nízkou frekvencí (např. 1Hz). Změnou střídy pak budu regulovat výkon topného tělesa.
Prosím o radu, zda je tato myšlenka použitelná (pokud ne, tak proč) a nebo se tento problém řeší jinak?
Proč chci vůbec řídit výkon topného tělesa? Chtěl bych topné těleso použít pro ohřev rmutu (pivovarství), ale klasické: zapnu topné těleso a vypnu ho při dosažení nějaké teploty bude podle zkušeností způsobovat připalování cukrů v díle. Pokud budu mít topné těleso s řízením výkonu, mohu použít řízení ohřevu pomocí PID.
Děkuji, za rady a za shovívavost, pokud jsem problém popsal příliš neodborně.
Ted jsem delal regulaci trouby na suseni filamentu pomoci PID regulatoru za 3 kila z ebay (REX C-100) a funguje to pro tento ucel pekne. Spustis autotuning, on si nastavi parametry PID a o vic se nestaras, za pul hodky bylo hotovo. Po najezdu na pracovni teplotu uz jen tak "dotukava" teplotu nekolikasekundovymi intervaly.
Samozrejme pokud hrozi zkundeni piva za x desitek tisic, volil bych treba Omron apod.
-
petrfilipi
Petrfilipi, taky děkuji za tip. Zkusím si to najít a podívat se na to.
Mám v podstate katalógové zapojenie U217B+MOC3022+BTA41-600, len po výmene triaku a vyradení jedného podľa mňa nezmyselného odporu medzi GATE a A1 mi to na mieste inštalácie so záťažou nefunguje. Pritom doma na osciloskope bez záťaže a triaku všetko pekne fungovalo aj pri kontrole osciloskopom.
V podstate mne sa po 15r. prerazil upiekol 40A triak BTA41-600 v domácky vyrobenom regulátore el. výkonu cez 5,5kW výhrevne teleso v prietokovom ohrievači vody pre sprchu. Výkon podľa nastavenia polohy potenciometra (môže byť aj termistor) riadil šikovný IO U217B. Ten bol posilnený pre riadenie väčších výkonov optickým driverom MOC3022. Ten ovláda triak BTA41-800.
Doma na stole bez záťaže a s osciloskopom, som nameral normálne priebehy na výstupe MOC3022, podľa nastavenia potenciometra, v cykloch 1,2,3,4,... až všetky sínusoidy.