Gramofon NZC 150 VYŘEŠENO

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jardafiala

Gramofon NZC 150 VYŘEŠENO

#1 Příspěvek od jardafiala »

Zdravím, mám na stole uvedené gramo, konec je, zdá se, úplně mrtvý. To znamená, že ani nemukne, napájení nesymetrické cca +30V, výstup oddělen kondenzátorem, na výstupu brouka polovina napájecího napětí. V konci použity MDA2010, dočetl jsem se o nich, že mají velice nepěkné vlastnosti. Mám někde pár kousků 2010 a 2020, má smysl je v uvedeném konci nahradit, nebo je to jen ztráta času a je lepší volit hned jiný konec?
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 24 srp 2021, 13:28, celkem upraveno 2 x.
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Nejdřív bych to zkusil rozchodit, bude to nejsnazší. Polovina napájecího napětí na výstupech před kondíky je dobré znamení. Co máš za vybavení, díval ses, jestli jde do koncových stupňů nějaký signál z předchozích stupňů?
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
jardafiala

#3 Příspěvek od jardafiala »

Zdravím
mám voltmetr a osciloskop, v případě potřeby generuju signál nějakým programem AudMeS.exe z notebooku. Tady jsem zkoušel jenom sahat na vstupy konců pinzetou a neozve se ani hlásek. Živý konec aspoň TROCHU zabručí...No asi nezbude než na to kouknout osciloskopem, ale nic si od toho neslibuju, z konců není slyšet vůbec NIC.
DOPLNĚNO při zkoušce vstupu odpojen přívod od předzesilovače a korekcí, kondenzátory jsou na výstupu dva paraleleně, oba konce se chovají jak popsáno tedy mrtvě.
ZÁSADNÍ pro mě je, má-li smysl se zesilovačem vůbec zabývat vzhledem k (jak jsem vyčetl) mizerné kvalitě MDA a jejich chcípání kdykoli a při jakékoli příležitosti. Při tom jsem si vzpomněl, jak známý, po několika dnech neúspěšných pokusů sestavit z uvedených brouků můstek, nakonec zahodil výsledek experimentu daleko do lesa (který má za domem)
No jdu měřit, další zprávu podám k večeu.
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 24 srp 2021, 13:09, celkem upraveno 2 x.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jezevec »

Nemáš třeba zkrat v kabeláži od potenciometru hlasitosti na vstup KS?
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

napájení symetrické cca +30V

Napájení je tedy spíš nesymetrické, když píšeš, že je na výstupu elyt a taky polovina napájecího napětí.
Zkus změřit odběr jednotlivých KS - měl by být někde kolem 60 - 100 mA (bez buzení).
Taky se raději pořádně podívej na ten výstupní elyt - setkal jsem se jednou s tím, že mu uhnila nožička, pak byl samozřejmě nefunkční.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

V tomto zesilovači jsou na výstupu vždy dva axiální elektrolyty 500 µF paralelně, takže pravděpodobnost uhnití všech čtyř najednou se rapidně snižuje.
Ale už jsem se setkal s tak začernalými kontakty v reprokonektorech, případně v isostatu PHONES, že reproduktory ani nepíply. Zvlášť, jestli to leželo dvacet třicet let někde ve školním skladišti.
jardafiala

#7 Příspěvek od jardafiala »

A SAKRA!!! Omlouvám se všem zúčastněným, Hill mě postrčil správným směrem. Pomohlo vyčištění (spíš prostříknutí a několik přepnutí) kontaktů tlačítka "phones". To mě nějak vůbec nenapadlo i když mělo, protože jsem neslyšel po zapnutí napájení z repro ani lupnutí.
A správná poznámka od Michala - napájení je nesymetrické, opravil jsem v původním textu.
Jen pro info - klidový proud je v jednom konci 28mA, ve druhém 33mA.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“