Napájení zesilovače TV antény ze dvou set-top boxů
Moderátor: Moderátoři
ok1hga píše:jjilek píše:Jakmile připojím druhý, lhostejno jestli zapnutý nebo vypnutý, tak ten aktivní hlásí zkrat na anténě.
. . . a máš ten vypnutý vytažený ze sítě ?
tipuji, že dělá problém spínaný zdroj který je trvale na síťovém napětí a na kostru(stínění vstupniho konektoru) je tak polovička síťového napětí, sice jen několik desítek uA, ale na zblbnutí těch diod to asi stačí . . .
oba STB nech v zásuvce a odpoj kabel od antény.
vezmi si do ruky fázovku s doutnavkou a nejspíš ti bude u obou svítit . . .
. . . ale můžu se mýlit.
Jaksi nechápu tuhle větu:
a na kostru(stínění vstupniho konektoru) je tak polovička síťového napětí, sice jen několik desítek uA,
Navrhl jsem tam 1k5 nebo 2k2, ale vyhověla by nejspíš i hodnota ještě vyšší.
Není-li někomu jasné, jak to myslím, přikládám schéma se zakreslenou úpravou.
Tak jsem poslední úpravu konečně udělal a na chalupě vyzkoušel Zdá se, že oba STB se chovají podle přání. Díky za rady.
Kdy Tě uvítáme v Jeseníkách?
Ještě maličkost: Zavrhované polské síto s nejblbějším zesilovačem a Praděd za kopcem 9 km, oba STB ty nejlevnější z EMOSU, všechno je OK
Popíši jak jsem řešil DVB-T2 u mne na chatě ve Vítkově Podhradí v údolí řeky Moravice.
Před mnoha lety jsme laborovali ještě u analogového vysílání z různými anténami a koupenými nebo vyráběnými zesilovač. Výsledky byly vždy špatné, obraz se různě kroutil od duchů a šuměl od slabého signál.
Nakonec jsem koupil nějaké síto se zesilovačem. Fungovalo to stejně blbě jako předchozí pokusy.
Pak se objevil satelit. V roce 2004 jsem koupil jsem svoji první parabolu, přijímač a kartu Skylink (tehdy se to myslím ještě jmenovalo jinak) s příslibem 1000 Kč za kartu na věčné časy.
Byl to zázrak, obraz kvalitní, zkrátka to nemělo chybu. Později jsem si přikoupil ještě jednu kartu, přijímač a nové LNB k TV v podkroví manželce na její seriály.
Čas běžel, TV v přízemí i podkroví jsem nahradil novějšími. Nejdříve dole větší SONY a později nahoře malou Philips (ta již měla na rozdíl od dolní Sony DVB-T2). Obě se satelitními tunery. Opět vše fungovalo k plné spokojenosti.
Pak přišlo zdražování servisního poplatku. Když přesáhl stovku, už mi vadilo živit dvě karty, a začal jsem u TV Philips laborovat s DVB-T2. Na malém stožárku nad okapem jsem měl stále to dlouhodobě nepoužívané síto, trošku již zarezlo. Bylo směrováno na vysílač Praděd. K mému překvapení příjem DVB-T2 fungoval jako z praku, teploměry ukazovaly sílu i kvalitu 100 %. To původní síto bylo napájeno přes originální napáječ 12V s napájecí výhybkou.
Nesnáším přerušování programu bloky reklam. Proto se snažím potencionálně zajímavé programy nahrávat (stačí mi na to fleška 32 GB) a pak je sledovat s přeskočením reklam. Sony dole, která přijímá satelit má, PVR, ale nebylo možno nahrávat a současně sledovat jiný kanál živě. Útěchou bylo, že šlo současně přehrávat nahrávku a přitom nahrávat jiný kanál.
Koupil jsem proto za tisícovku dvojtunerový STB s DVB-T2. Napojil jsem ten STB na to síto, na kterém běžel Philips. STB má zabudováno napájení 5V pro zesilovač. K mému překvapení zesilovač bezvadně fungoval i při napájení 5V, i když byl navržen originálně pro 12V. Opět síla i kvalita 100%.
Zbývalo ještě vyřešit napojení jedné antény na oba přijímače. Měl jsem rozbočovač Teroz, u kterého bylo snadné sundat víko. Pomohly dvě diody a nějaká oddělovací indukčnost (asi 15 závitů vytvořených namotáním na hřebík). Těmito diodami se snížilo napětí pro zesilovač asi o 0,7V, ale zesilovač fungoval dále i při 4,3V. Takže napájení nahoře 11,3V, zdola 4,3V a při současném provozu obou TV se uplatnilo to vyšší napětí.
Vše funguje k naprosté spokojenosti již téměř 2 roky.
A ještě se přiznám k jednomu "zločinu". Chtěl jsem mít u dvojtunerového STB větší kapacitu pro nahrávání, ale bylo mi líto pro televizní kratochvíli kupovat nový USB HDD. Měl jsem doma normální HDD 3,5" kapacity 160 GB a převodník PATA na USB s vlastním napájením. Abych se nemusel starat o připojení napájení HDD při zapnutí STB, nebo aby se HDD netočil zbytečně při vypnutí STB, tak jsem si vyrobil USB kabel, kde datové vodiče jdou do převodníku, a na 5V z USB je připojeno relé, které spíná 230V do zdroje převodníku. Není s tím žádný provozní problém, pracuje to jako klasický 2,5" USB HDD.
Poslední poznámka. Ten dojtunerový STB umožňuje současně nahrávat dva libovolné programy a zároveň sledovat jiný dříve nahraný film. Nebo nahrávat jeden program a současně sledovat jiný další program živě. Občas to využiji, když na TV Sony se na flash nahrává něco ze satelitu.
Dnes to nevíme. V sítích SFN můžeme přijímat signál i z vysílače, na které anténa nemíří, prostě někde se to těžko pozná, odkud ten lepší signál vlastně přichází.
Přesto pořád platí, že kvalitní příjem u souseda neznamená, že stejně kvalitní příjem bude i u mne. A naopak. A také se ukazuje, že místy zajistí spolehlivý příjem i anténa se zesilovačem v konfiguraci, která u žádného ze sousedů nemá šanci.
I když dávám přednost technicky zdůvodnitelným postupům při instalaci antén, nezatracuji ani bastly rozumem neuchopitelné, jestliže vedou k výsledku, který uživateli uspokojivě slouží, a nepřesvědčuji ho o tom, že je to nesmysl, který je nutné předělávat.