mám takový super problém
Dík
Míra
Moderátor: Moderátoři
iceboss píše:Dik za reakci,
O mereni pomoci mustku jsem neco nasel, ale vubec to nechapu, fyzika a obvody fakt nejsou muj obor.
Forum jsem samozrejme prohledaval, ale nic podobnyho (zkratovany draty ve zdi) jsem nenasel.
Jestli je nekde odkaz, co mam jit koupit, co zmerit a co spocitat, abych to misto kde se kabely tak to udelam
feryakt píše:Udělej si přípravek na hledání kabelu který se mi mnohokrát osvědčil.
Chce to tišták průměru asi 100mm.K němu připojíš zkušební hrot.Druhý
zkušebni hrot držíš jednou rukou za hrot.Zkušební sondou pohybuješ
po zdi a hledáš kabel,té se nesmíš dotýkat rukou /odisolovat/.
Měřící přístroj přepneš na 10Megomů.Na zkratované dráty připojíš 220V
a pečlivě zaisoluješ.
Metoda je založena na tom že všechno je vodivé.
Metoda RadkaB je ale rychlejší.
Kde se dá sehnat tišták oferyakt píše:Udělej si přípravek na hledání kabelu který se mi mnohokrát osvědčil.
Chce to tišták průměru asi 100mm.K němu připojíš zkušební hrot.Druhý
zkušebni hrot držíš jednou rukou za hrot.Zkušební sondou pohybuješ
po zdi a hledáš kabel,té se nesmíš dotýkat rukou /odisolovat/.
Měřící přístroj přepneš na 10Megomů.Na zkratované dráty připojíš 220V
a pečlivě zaisoluješ.
Metoda je založena na tom že všechno je vodivé.
Metoda RadkaB je ale rychlejší.
EKKAR píše:Tišťákem je míněn kus Cuprextitu, průměr 100mm je normálně uříznutý ze čtverce o stejné straně. Celé to funguje jako sonda pro zjišťování elektrického pole, v tomto případě střídavého, vytvořeného kolem kabelů, připojených společně na 230V - samozřejmě se předtím VŠECKY MUSÍ ODPOJIT OD NULY A ZEMNĚNÍ - tedy zkoušená větev se úplně odpojí od fáze i PE i N a její vodiče se postupně spojí POUZE S FÁZÍ. Protože okruh není nikde jinde spojen s nulou, nemůže dojít k žádnému ohňostroji. Naopak, tou kruhovou deskou s vodivým povrchem z Cuprextitu coby anténou se dá místo přerušení najít - napojí se na citlivý zesilovač a sluchátko nebo reproduktorek, ze kterého je slyšet brum síťového kmitočtu snímaného střídavého elektrického pole. Pak se s ní jde "po zvuku" - přerušený drát v místě závady ZMLKNE...