FM. vysílač
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Potom som našiel k tomu tranzistoru v nejakých školských tabuľkách závislosti fT na Uce a Ic. A z toho vypadlo, že pri Uce=8V a dosť veľkom Ic je fT až 300MHz. Na tranzistore sa pri tomto pracovnom nastavení nedal udržať prst. Musel som mu dať chladič. Ale radšej som s tým pracovným nastavením veľmi neexperimentoval.
Ešte predtým som však zbastlil... konvertor... Mali sme v paneláku spoločný rozvod TV a v ňom nejaké programy v káblovom pásme. Na našom starom televízore sa však káblovkové pásmo nedalo naladiť. Vymyslel som si, že ak tie káblovkové programy zmiešam s asi 400MHz, tak sa posunú do UHF pásma. Cez 100MHz som sa s KC507 vtedy nevedel dostať, tak som sa rozhodol vyrobiť vyššie harmonické z 50MHz. Naladil som rezonančný obvod na nejakú FM frekvenciu a matematicky dopočítal potrebnú paralelnú kapacitu, aby sa frekvencia zmenila na 50MHz. Namiesto antény som zapojil asi nejaký odpor a za ním o zem antiparalelne dve diódy GA??? ako limitér, čím vznikli vyššie harmonické. Nejaké som naladil až niekde na 800MHz v UHF pásme. To som cez asi 50Ω odpory spojil so signálom z kablovky a na starom elektrónkovom ČB Videotone som na UHF ladil káblovkové programy.
- Superpavel