Elektrický sporák 230V vs 360V
Moderátor: Moderátoři
Elektrický sporák 230V vs 360V
V bytě máme hlavní jistič 3x20 A.
Starý sporák by měl být připojen na 360V.
Nový sporák, který jsem chtěl koupit, je ale jen 230V. Jedná se o elektrický se sklokeramickou deskou - AEG Mastery CCB56481BM nerez.
1. Lze připojit místo 360V sporáku sporák 230V? Naprosto laicky to chápu tak, že 360V má tři fáze, kdežto 230V jen dvě fáze, takže jedna fáze se asi nepřipojí... Aktuální zapojení viz foto a popis níže v diskusi.
2. Jsou nějaké důvody, proč sporák 230V nekupovat, proč je třeba koupit 360V (resp. dnes 400V)? Nebo na tom nezáleží? Ten 230V je jedním z nejdražších (AEG), tak nepředpokládám, že by to s tím měl být nějaký problém. Ale vůbec tomu nerozumím.
Děkuji za jakoukoliv radu.
Petr
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:Přikláněl bych se k názoru, že pořád půjde o 3f spotřebič, kterej ale nebude potřebovat sdružený napětí, tzn. NEBUDE SE PŘIPOJOVAT DO TROJÚHELNÍKA ANI NIJAK JINAK MEZI SAMOTNÝ FÁZE. BUDE NEJSPÍŠ PRÁVĚ KVŮLI PŘÍKONU ROZDĚLENEJ NA NĚKOLIK SAMOSTATNĚ ZAPOJITTELNEJCH SEKCÍ - KAŽDOU NA 230V, takže ke šporhéltu povede v přívodu 5 žil - všecky 3 samostatný fáze, pracovní nula a ochrannej vodič, přičemž zátěž se bude ve všech částech připojovat mezi fázi a pracovní nulu. ...
Karle, ale při společné fázi těch třech přívodů poteče N součet proudů všech třech větví (co u združeného napětí nehrozí). Takže kabel musí být dimenzovaný podle průřezu N.
Já netvrdím, ŽE TO TAK MUSÍ BEJT - já jsem napsal, že TO TAK ODHADUJU, protože dneska už si výrobci opravdu dělají co chtějí a jsou schopní skoro všech možnejch zhůvěřilostí ...ZVUK2000 píše:EKKAR píše:Přikláněl bych se k názoru, že pořád půjde o 3f spotřebič, kterej ale nebude potřebovat sdružený napětí, tzn. NEBUDE SE PŘIPOJOVAT DO TROJÚHELNÍKA ANI NIJAK JINAK MEZI SAMOTNÝ FÁZE. BUDE NEJSPÍŠ PRÁVĚ KVŮLI PŘÍKONU ROZDĚLENEJ NA NĚKOLIK SAMOSTATNĚ ZAPOJITTELNEJCH SEKCÍ - KAŽDOU NA 230V, takže ke šporhéltu povede v přívodu 5 žil - všecky 3 samostatný fáze, pracovní nula a ochrannej vodič, přičemž zátěž se bude ve všech částech připojovat mezi fázi a pracovní nulu. ...
Karle, ale při společné fázi těch třech přívodů poteče N součet proudů všech třech větví (co u združeného napětí nehrozí). Takže kabel musí být dimenzovaný podle průřezu N.
A kutilmile - nelituju tě
ZVUK2000 píše: Karle, ale při společné fázi těch třech přívodů poteče N součet proudů všech třech větví (co u združeného napětí nehrozí). Takže kabel musí být dimenzovaný podle průřezu N.
Součet to bude, ale vektorový, takže při stejných odběrech poteče nulou nula. Nulou poteče maximálně to co fází s největším odběrem.
- tomasjedno
Vlevo jsou vidět 3 fáze, vpravo nulák, který je propojen svorkami s dalšími dvěma šrouby.
V návodu na nový sporák jsem našel následující:
Vhodné typy kabelů pro různé fáze:
Fáze ................................. Min. velikost kabelu
-----------------------------------------------------------
1 ...................................... 3 x 6,0 mm²
3 s nulovým vodičem .......... 5 x 1,5 mm²
Tj. jestli to chápu správně, tak by nový sporák měl jít zapojit úplně stejně jako starý na 3 fáze + nulák (když mám v kabelu jen 4 dráty a ne pět).
Je to tak? Děkuji.
renda15 píše:ZVUK2000 píše: Karle, ale při společné fázi těch třech přívodů poteče N součet proudů všech třech větví (co u združeného napětí nehrozí). Takže kabel musí být dimenzovaný podle průřezu N.
Součet to bude, ale vektorový, takže při stejných odběrech poteče nulou nula. Nulou poteče maximálně to co fází s největším odběrem.
No když to celé připojí na jednu fázi, tak asi těžko.
Pamatujte, že svorky L1, L2, L3 jsou fázové a mezi nimi je 400V. Svorka N je nulák a svorka PE je ochranný vodič. U instalací dle starších norem, byl vodič N a PE společný (PEN), a proto máte na pravé straně svorkovnice pod šrouby měděné propoje a je použit jen jeden vodič (pátý chybí).