Ochrana zařízení na 12 V
Moderátor: Moderátoři
- jirkazprahy
Ochrana zařízení na 12 V
koupil jsem z druhe ruky hvezdarsky dalekohled na ktery jiz nejsou nahradni dily (tzn odpaleni elektroniky je konec) a nastesti mne napadlo pred zapojenim predaneho sitoveho zdroje jej promerit a zjistil jsem ze misto 12 V je na nem 24 V tzn ze by zapnuti vedlo k zniceni ovladani dalekohledu za 60 tis Kc.
Chci si ted tedy koupit novy zdroj, ale hlavne po teto zkusenosti hledam spolehlive zapojeni ochrany na 12 V, ktere by mi zabezpecilo, ze maximálně odejde toto zapojeni a ne ovladani dalekohledu... Co by jste mi doporucili?
Taky jsem koukal jaky se daji koupit 12V cca 1000 mA - 3000mA DC zdroje a všechny se zdají být v podstate stejne - nespinany jsem nenasel....
Jaky typ/zddroj by jste mi doporucili, aby byl maximalne spolehlivy?
Dekuji predem za pomoc - nejsem si jisty, jestli je tohle spravna sekce fora...
Jirka
- jardafiala
https://www.google.com/search?q=tl431+overvoltage+protection
- jirkazprahy
libi se mi navrhovane reseni jardyfialy a dalsich s tyristorem... Nasel jsem i nasledujici schema s konkretnima soucastkama:
https://theorycircuit.com/crowbar-overv ... on-module/
Akorat mam jeste tyhle otazky/problemy:
- jak to zapojeni vlastne funguje? Ten tyristor zkratuje zdroj.. OK Ale vydrzi to? Je to tak, ze se spoleha pravdepodobne na rychlou pojistku, ktera se pretavi a nic se nestane?
- dival jsem se do GME na tyristor TYN612, je to nahrada Texas Instruments, ale ani jedno se jiz nevyrabi....
- nemohli by jste mi napsat, jaky dostupny diody a tyristor (nebo zmineny TL431A) bych mel pouzit?
Zkoumal jsem dal a nasel tohle zapojeni ke kteremu snad soucastky existuji:
https://circuitspedia.com/over-voltage- ... n-circuit/
Diky... Baterii chci samozrejmne pouzivat v prirode - pripojeni na autozasuvku... Ale doma bych radeji pouzival zdroj... Pokud mi poradite, vyrobim si tuhle zajistujici krabicku a snad bude vse ok...
Diky vsem,
Jirka
Pokud se napětí na vstupu zvýší nad napětí nastavený tím trimrem, ten stabilizační švábík TL431, kterej se doposavad choval jako dioda zapojená v závěrným směru, se ostře otevře, tím se prakticky uzemní dolní konec odporu R3 a hradlo FETu tím ztratí otevírací napětí = FET se zavře, do zátěže přestane proud téct. Vzhledem k vlastnostem TL431 je hranice poměrně ostrá, vypínač je citlivej i na rozdíl v řádu jednotky mV.
A kutilmile - nelituju tě
Nechce se mi tu rozebirat kdejakou blbost stazenou z internetu a hledat co je tam spatne, ale staci pouzit selsky rozum. Myslis ze kdyby tyhle jednoduche a vtipne zapojeni spolehlive fungovaly, tak by vyrobci polovodicu produkovali stovky typu obvodu ktere delaji to same?
Ale kazdy sam strujcem sveho stesti, kdyz si nekdo mysli ze ho tyristor ochrani lip, jeho vec.
- hajeklubos
Nechci být válečným štváčem. Nenapsal jsi to hlavní, tedy co to žere.
Dalekohled je dost drahej na to, abys použil nějakého chcípáka 12V do zásuvky.
Zatím tady nebyla řešena rána, která může přijít po síti. A oni chodí.
Vidím to na nějaké průmyslové provedení zdroje 12V, kde je tento problém ošetřen.
Pokud to moc nežere tak se přikláním k akumulátoru. A je to bez zbytečných pohybů.
Rozhodnutí je na tobě
Luboš