tlaky v pneu v autě

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Hubert_79 »

Já o těch pružinách kdesi četl, (ne)překvapivě je to hledáním úspor. U 30 let staré plečky se tohle nestane.
Stát se to na dálnici nebo někde za rychlejší jízdy, tak by mohlo být asi veselo...
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
EKKAR

#32 Příspěvek od EKKAR »

To nejsou úspory, to je CAD/CAM předprojektovaný kurvítko. Prostě je spočítaná spolehlivostní křivka pro danou sílu materiálu a výrobce zkouší nakolik může danou konstrukční součást ještě ojebat, aniž by se významně snížila její životnost a spolehlivost v provozu. Že se jim to vinou nejrůznějších výrobních nedokonalostí občas vymkne z ruky a vyprodukujou kus, kterej předprojektovanou životnost nedosáhne, je každýmu jasný ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Hubert_79 »

Je to odfláklou tepelnou stabilizací těch pružin a povrchovou úpravou na hvno. Ruply obě ve stejném místě, tam, kde kamínky, bordel apod od kol narušily ten povlak.
Ať tak či tak, u Favorita (a u stodvacítky apod. teprve ne) by se tohle nestalo. Starý to bylo 12 let a kilometry cca 130 tisíc.
rezis

#34 Příspěvek od rezis »

Co jsem viděl prasklé pružiny to byly ulítlé dole v posledním závitu jak se opírají do misky. Proč tam... protože tam dochází k největšímu namáhání na krut a dojde tedy k únavě materiálu. Je fakt, že toto jsme viděl až u Octavie I GolfIV prostě když se začla objevovat auta s těžkými motory které byly schopny spolykat milion kilometrů a pneumatikami s nižším profilem. A k tmu podvozek je také nižší a tužší. U hodně auto nešlo prasklé péro na vlastnostech auta poznat a přišlo se na to náhodou.
Internet - metla lidstva
EKKAR

#35 Příspěvek od EKKAR »

To si klidně mysli, já jen doplním, že péra na fábuli mají tenčí drát, než ty z fáčka - aspoň teda ty u benzínovejch motorizací, dehťáky mají nápravu včetně pružení zesílenou ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od Hubert_79 »

Tady to ruplo ne v té misce, ale v prvním závitu nad ní, v místě, které je na ráně odlítávajícím kamínkům a bordelu. Ten potah (takový hodně tenoučký plast) tam byl od toho bordelu úplně pryč. Pak to zrezlo a problém byl na světě.
A poznat to teda bylo, poněvadž k té misce se to péro jako zužovalo, takže péro se o misku už neopíralo a pérování spadlo do dorazu. Taky tam to péro bylo pěkně vypíčený a drhlo o pneumatiku.
EKKAR

#37 Příspěvek od EKKAR »

Vždycky to rupne těsně nad miskou tam, kde se závity začínají od sebe odtahovat - je to v místě, kde se nejvíc soustřeďuje napětí v materiálu ...
ok1hga

#38 Příspěvek od ok1hga »

EKKAR píše:Vždycky to rupne těsně nad miskou tam, kde se závity začínají od sebe odtahovat

. . . kecáš !

tohle je jak klubko hadů . . .
Přílohy
20150511_074213.jpg
20150511_074213.jpg
20150511_074155.jpg
20150511_074155.jpg
workhard
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od workhard »

Mně to na Oplu ruplo cca v půlce, naštěstí, když auto stálo. Moji mechoši jsou naštěstí svéprávní a vyměnili obě pružiny.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od Hubert_79 »

No a komu z vás rupla pružina u stodvacítky? Nikomu... Tehdy to nedělali ošizené, jako ti sráči teď.
rnbw

#41 Příspěvek od rnbw »

Asi nikomu, ale koleso uletelo mnohym :D
pepik9

#42 Příspěvek od pepik9 »

U starejch aut byl poslední závit staženej k tomu předchozímu, takže seděly na misce plnou plochou bez nadměrného namáhání v posledním závitu.
tomasjedno

#43 Příspěvek od tomasjedno »

Hubert_79 píše:No a komu z vás rupla pružina u stodvacítky? Nikomu...
To se mi ani stát nemohlo, páč jsem měl stopětku :D
Ale povozů řady Š100/110 s vyvráceným předním kolem jsem viděl dost.
mihal

#44 Příspěvek od mihal »

To ale u š100-120 neznamenalo prasknutú pružinu, ale urvatý jeden z čapov prípadne odhnitá nápravnica či jej spodný diel.
EKKAR

#45 Příspěvek od EKKAR »

Hubert_79 píše:No a komu z vás rupla pružina u stodvacítky? Nikomu... Tehdy to nedělali ošizené, jako ti sráči teď.
rnbw píše:Asi nikomu, ale koleso uletelo mnohym :D
Třeba mně, 25. srpna kvůli tomu slavím další narozeniny. Měl jsem Š120L - už tu širokou, ročník 1987, a vezl jsem domů do Starý Boule svoji tchýni - ta seděla vedle mě na "horkým sedadle" a vzadu ležela v korbičce kočárku (sedačky ještě nebyly povinný) tehdá 4 měsíční dcera, manželka seděla vedle ní. Jel jsem po "starý chlumecký", vyjel jsem z Dlouhopolska kolem hřbitova na vršek a v momentě kdy šáde sklopila čumák do toho dolíku směrem k Vlkovu pod Oškobrhem, tak vpravo vzadu rána a skřípot ... V tý chvíli jsem měl na tachu poctivý kilo ... kolo jsem našel 30m za autem v pankejtu ... Ale na vině byla překalená poloosa, která křupla těsně za závitem pro korunkovou matku a upadlo to celý i s brzdovým bubnem, ne pružina.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“