Elektronika C430 (SSSR 1979)
Moderátor: Moderátoři
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Potřebuje napájení, impulsy řádkového a snímkového zpětného běhu a CVBS signál. Tím jedním trimrem se nastavuje časování klíčovacího impulsu burstu PAL.
Na desce stávajícího dekodéru je nejjednodušší přerušit spoje mezi KT15 a bází VT3 a mezi KT16 a bází VT4: při bezbarvém obrazu totiž musí mít na výstupech R-Y a B-Y klidové napětí kolem +1,2V, které vede až na desku s RGB konci, kde se teprve maticuje zelená, tak je snadnější ty emitorové sledovače využít. Mají velký vstupní odpor, tedy přivést na báze signály z dekodéru PAL stačí přes poměrně malé kapacity (použil jsem 220n, ale stačily i nižší). Nevýhodou je, že nelze použít přepínání SECAM/PAL - dekodér SECAM je tím zcela vyřazený z provozu. Samozřejmě oba potenciometry pro nastavení barevného tónu zrovna tak.
Jenže v televizi C430 (teď tedy si nejsem jistý, jestli to nebyla C432, ale asi to bylo stejné) nastavení barevné sytosti řešené před FM detekcí nastavením úrovně omezení amplitud chrominančních signálů v obvodech D6 a D7 (K224UP2 lat.), takže potenciometr R2 je pro PAL také neúčinný.
Nastavoval jsem sytost PAL napevno.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Lukas-Peca píše:A jak složité by bylo ponechat funkční i dekodér SECAM? Jde přece jen o připojení přepínačů od zpožďovací linky a rozdílových signálů, ne?
Tam je potíž v tom, že výstup původního dekodéru nesedí na stejnosměrném potenciálu země.
Zbývalo buď nabastlit jakýkoli dekodér PAL a přenastavit úrovně černé v konci RGB a na původní SECAM zapomenout, nebo použít rovnou dekodér multisystémový - když se do televize vrazil dekodér PAL nebo multisystem (a skutečně se v Polsku dělaly dekodéry i s TDA4555, které uměly PAL i SECAM, pro obě normy NTSC neměly osazené součástky, u některých se původní deska dala vyhodit a nahradit druhou), musela se šedá stupnice tak jako tak nastavit znovu.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Přijde mi totiž škoda nezachovat ten původní dekodér s těmi šílenými hybridními keramickými IO. Na druhou stranu na tomto modulu není jediný elyt, což se jeví jako významná výhoda.
Hifista: to by bylo super
Bohužel dnes mi ta TV funguje jen na 12V. Při snaze rozjet to na 220V to vypálí pojistky - tyristorový regulátor sepne při startu napořád. Přes rozjezdový odpor to ale naběhne a žije dál, jen nejsem schopný zjistit, co se při startu v té regulaci pokazí.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
IMG_7678m.jpg- (158.03 KiB) Staženo 145 x
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele: