Tesla BM550
Moderátor: Moderátoři
Tesla BM550
Nedávno jsem si pořídil osciloskop BM 550. Při prvním spuštění obraz fungoval normálně, avšak při druhém spuštění již bylo po obrazu, vysokofrekvenční pištění také přestalo. Napětí okolo obrazovky jsem proměřil, zdá se být v pořádku, akorát při měření žhavení jsem zjistil 0 V, oba vodiče mají vůči zemi přibližně 20 V. Je toto normální stav nebo se jedná o chybu mám hledat tímto směr? Je možné, že odešla obrazovka nebo mám hledat jinde?
Děkuji za ochotu
lubos1961 píše:Je blbé, že zrovna na ten osciloskop bys potřeboval osciloskop abys viděl ty průběhy. Když se ten tranzistor zahřívá, tak tím něco prochází, ale jestli osciluje? Zkus ještě prověřit R14, Diody D36 - D39, C29. Na něm by mělo být právě to žhavící napětí. Je nějaké napětí na C 31 a C25?
R14 je Ok - proti kostře 1,37V; E36 - E39 - Ok; C29 - 0V; C31 - 0V; C25 - 0V
Například závada žhavení se může projevovat nejednoznačně. V jednom případě u BM574 měnič fungoval, cykloval, nebo úplně vysadil v závislosti na poloze přístroje. Žhavící vlákno bylo buď čistě přerušené, nebo se nepravidelně spojovalo zkratem přes katodu. Zprvu jsem naměřil asi 40 Ω, přerušení se projevilo až po opakovaných pokusech.