Fén Valera

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
spratek
Kontaktovat uživatele:

Fén Valera

#1 Příspěvek od spratek »

Zdravím,
mám problém s tímto fénem. Má kolíbkoví spínač a se třemi polohami: vypnuto, rychlost 1 a rychlost 2. Rychlost 2 přestala fungovat. Po přepnutí do polohy 2 jede rychlost stále jako 1.
Rozebral jsem to, kontakt vypadá normálně, přeměřil jsem ho a je OK. Součástek v tom moc neni dvě diody (jedna rychlost druhá ohřev), kondenzátor.
Přímo u motoru je ještě zřejmě usměrňovací můstek.
Věděl by někdo co by s tím mohlo být?
Přílohy
IMG_20211116_215017_1.jpg
IMG_20211116_215017_1.jpg
IMG_20211116_214405_1.jpg
IMG_20211116_214405_1.jpg
jardafiala

#2 Příspěvek od jardafiala »

Je to rozbitý...Ale abych neprudil - vypadá to jednoduše tak nakresli zapojení, z toho by mohlo být vidět a poznat co s tím je. A když tak o tom přemýšlím - je tam stejnosměrný motorek napájený v sérii s topnou spirálou. Je možné že první stupeň se připojí přes jednu sekci odporového drátu a na druhý stupeň se připojí paralelně druhá část topné spirály. Ale to jsou jen dohady, je třeba nakreslit zapojení a případně změřit.
EDIT: popis níže je o dost přesnější, je to tak i v horkovzdušné pistoli.
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 16 lis 2021, 23:27, celkem upraveno 1 x.
MiraSt

#3 Příspěvek od MiraSt »

Podle mých oprav to funguje tak, že 1) to jede přes diodu, 2) se dioda přemostí. Motorek není v sérii, ale na odbočce spirály.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

Je to jak píše MIra. Proto nechápu, pokud je přepínač (zkratovač diody OK) stupeň 2 -plný výkon musí chodit.
..to bude jen ňákej odpůrek
Kremik

#5 Příspěvek od Kremik »

Podle fotky to vypadá, že jsou tam dvě spirály. Každý třetí závit je tlustším drátem. Ohmmetr a za pár minut není co řešit. Nějaké dva spínače jsi zatajil.
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Odporová spirála má odbočku, ze který leze cca 12V AC. Tohle napětí je usměrněný monolitickým můstkem a napájí to motorek - obyčejný stejnosměrný na malé napětí s magnetickým statorem. Spirála je připojena přes diodu a přepínač. Přepínač pouští přívod napřímo, nebo přes diodu - snížený výkon. Pokud máš na obou polohách přepínače nízké otáčky motorku, máš vadný můstek a při poloze plného výkonu se Ti fén bude přehřívat.
Taky můžeš mít:
Vlasy na motoru - stáhni vrtulku, odstraň namotané vlasy, kápni olej ( buď motorový do auta, nebo na šicí stroje.) Vlasy dělají mechanický odpor a brzdí motor.
Pokud Ti jede jen nízká rychlost - přepínač
Pokud Ti jede jen vysoká rychlost - přepínač, nebo dioda
Pokud Ti jede vysoká rychlost v obou polohách - probitá dioda
Pokud Ti nejede vůbec nic, tak tepelná pojistka, přepínač, nebo... Jsi fén připojil do zásuvky bez napětí ;-)
Někdy mívají fény spirály 2. Jedna je topná, druhá plní funkci zdroje pro motor, takže fén fučí skoro studený vzduch, když je to potřeba. Topná se pak zapíná zvlášť. Samozřejmě pouze tehdy, když běží motorek.
spratek
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od spratek »

Díky za vyčerpávající odpověď, zřejmě to bude ten můstek, přepínač jsem odzkoušel.
To Kremik: celkem jsou tam 3 spínače, dva kolíbkové třístupňové (rychlost a teplota) a jeden kolíbkový přepínač pro chladný vzduch jak popisoval Artaban.
Po výměně můstku (pokud to rovnou nerozšlapu vzhledem k jeho přístupnosti :roll: ), dám vědět jak to dopadlo.
spratek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od spratek »

Zdravím,
dnes jsem vyměnil můstek a fén už běhá jak má. Ještě jednou díky za rady.
Jen při hledání můstku jsem zjistil, že můj oblíbený GES je v konkurzu, což mě dost zamrzelo. :(
keemo

#9 Příspěvek od keemo »

to jsi zjistil brzo :D ostravska prodejna je zavrena vic jak pul roku :) myslim ze jsme se tady nekde o tom bavili
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“