Oprava zdroje BM566A - demontáž trafa s deskami usměrňovačů
Moderátor: Moderátoři
Oprava zdroje BM566A - demontáž trafa s deskami usměrňovačů
mezi trafo a okolí , vidět tam nic není.
Potřeboval bych poradit, jak dostat to trafo co možná jednoduše kousek ven, abych se dostal na jeho vývody a mohl to okolí narvané dráty prohlédnout - proměřit . Snad to již někdo někdy "prožil" .
Díky za radu, event. tip , jak to najít i bez demontáže - já na nic rozumného nepřišel.[/url]
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Asi o dvacet let starší dederonský wobler má veškerou elektroniku na modulech, které se dají vyjmout holou rukou. Včetně filtračních elytů. V šasi je napevno jen trafo.
Ta infrakamera by byla dobrá, ale při těch cca 500W , které do toho lezou bez žárovky , by muselo něco sakramentsky svítit a smrdět. Což se neděje ,
takže asi uvnitř trafa některé vinutí závit nakrátko.
Mrzí mě to , s tímhle jsem se nebál šáhnout sondou i do zdroje ve starém rádiu .
Diody a kondy proměřím určitě , ale ten obrovský příkon se musí někde ztrácet a nic vidět není. No když tak budu shánět jiné trafo , vraků by mělo
být ještě dost
A kutilmile - nelituju tě
dioda E8 v graetzu větve +80V . Tak jsem je raději vyměnil všechny čtyři za 1N4007. Diody /pájecí body jsou bez vyjmutí bloku nepřístupné . Proudový odběr klesl na magn. proud trafa (pár desítek mA).
Dioda je protavená durch . Nechám to chvíli běžet bez zátěže , otestují se
aspoň kondy na šp. napětí - ale jsou opravdu po těch cca 40 letech ve vynikajícím stavu jak kapacitou, tak svodem při Umax menším než 0,1 mA.
A to se to tam kolem trafa hodně hřeje.... Teď budu jen doufat, že vinutí trafa není načaté a nevzalo to něco dalšího za stabilizátorem sebou .
Napěťově koukám že taky šetřili, zelená je na 15V AC z trafa do kapacitní zátěže, modrá na 30V a červená na 60V.
Ta červená teda byla na dorazu, zvlášť když je ještě oscilo na 220V a nyní je klidně 235V.
Ono ani s tou 1N4007 nemusíš mít zcela vystaráno. Před asi 8 lety jsem jich v termostatech přímotopů Ecoflex vyměnil desítky. Přes odpor 33k usměrňovala 230V do kondíku 100M. Nějaká divná série či co.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě