Prosím poraďte - C v obvodu stř. a obdélník. proudu
Moderátor: Moderátoři
Mě vychází, že hodnota napětí na zdroji je v max. Když ji vydělíš 1,41 tak trojůhelníky napětí sedí. Má to ale háček, že buď je kondík 160nF, nebo frekvence 4,777kHz.
Něco je špatně v zadání.
U pulsu bych postupoval, jak bylo uvedeno na začátku. Změřit napětí (pozorně a stejnou metodou) , Z odporu vypočítat proud a z proudu a Uc vypočítat Xc.
Podle jiného kontrolního výpočtu, kdy za svatou beru hodnotu 7,4V zdroje sinus, mi vychází napětí na R - 140 mV.
Takže to opravdu vychází na špatný odečet do tabulky sinus.
U obdélníku by to mohlo sedět, bo jak už jsem psal jsou tam vyšší harmoniclé kmitočty a logicky menší Xc.
Obdélník Umax=Uef, Uc=5V, Ur=553.167mV, Un= 5,031V
z toho: I= 0,553mA, a Xc= 9kohm.
Sinus Uc=5V, Ur= 94,259mV, Un= 5,001ef (7,073max)
z toho: I= 94uA, a Xc=53kohm
Všechno sedí - jen nechtěj abych prováděl celé měření.
Tuhle konzultaci beru jako profesionální deformaci.
Pokud je tabulka výsledkem nějakého PC programu a zadání bylo správné, je program na 3.14ču.[/b]
bubo10 píše:co jsi vypočítal pro sinus?
Mě vychází, že hodnota napětí na zdroji je v max. Když ji vydělíš 1,41 tak trojúhelníky napětí sedí. Má to ale háček, že buď je kondík 160nF, nebo frekvence 4,777kHz.
Něco je špatně v zadání.
U pulsu bych postupoval, jak bylo uvedeno na začátku. Změřit napětí (pozorně a stejnou metodou) , Z odporu vypočítat proud a z proudu a Uc vypočítat Xc.
Koeficient 1,41 do toho můžeš tahat jen v případě, kdy R=Xc.
Koukni, mezi čím je ten pravý úhel: mezi napětím na kondíku a napětím na odporu. Proud kondíkem i odporem je stejný (Kirchhoff), napětí je proud krát odpor nebo proud krát zdánlivý odpor. To platí pro sinus.
V tomto diagramu si můžeš nahradit napětí impedancemi: celková je k odporu a kapacitanci ve stejném poměru, jako Uzdroje k Ur a Uxc.
To všechno platí pro sinusový průběh měřicího signálu.
Protože obdélníkový průběh obsahuje všechny liché harmonické s příslušně klesajícími amplitudami, vyjde:
f má amplitudu U
3f má amplitudu U/3
5f má amplitudu U/5
atd. do nekonečna.
Musel bys spočítat, jaké napětí jakého z těch kmitočtů se objeví na kondíku a odporu a fázový posuv Uxc proti Uzdroje, z čehož asi správný výsledek sotva složíš. Buď to vezmeš přes integrály od začátku, nebo to spíchneš dohromady a změříš.
Když už jsem se tu zmínil o Thaletově kružnici a Pythagorovi, tak přiložím i obrázek, aby bylo jasno, jak se vlastně ta napětí sčítají u sinusového průběhu. Samozřejmě, jestli 2*pí*R*C >> f nebo naopak, 2*pí*R*C<<f, vyjde dělicí poměr tak velký, resp. tak malý, že se napětí na jedné ze součástek bude téměř rovnat napětí zdroje. Proto jsem použil případ, kdy při dané frekvenci je Xc=4R (přibližně).
Snad tě to postrčí.
- Přílohy
-
RC_clen_u_Thaleta.jpg- (18.35 KiB) Staženo 100 x
Koeficient 1,41 do toho můžeš tahat jen v případě, kdy R=Xc.
Tohle jsem trochu nepochopil. Šlo o to, že v tabulce naměřených hodnot se vyskytují čísla dávající smysl jen když Un beru jako max. a Uc,Ur jako ef.
Pravděpodobně měřák generátoru ukazuje max. hodnotu. Proto to u obdélníku sedí(Umax=Uef).
Jak jsem pochopil zadání, je to nasimulováno v nějakém programu a tam je možné zobrazovat hodnotu max.
Ty jsi pravděpodobně myslel že při rovnosti odporů je výsledek poloviční, zatímco u reaktance+odpor je to odmocnina dvou.
Tady šlo o zhodu náhod - rozdíl mezi Umax a Uef.