Prosím poraďte - C v obvodu stř. a obdélník. proudu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
feryakt

#31 Příspěvek od feryakt »

Prostudoval jsem zprávu o měření.Chybí mi údaj o Sa a Sb.Čím se měřilo
napětí? Hodnoty byly třímístné a asi odečítány digitálně.Digitály často měří správně pouze při 50Hz.Průběh sinusový,obdélníkový a pila mají vliv na
velikost odečítaného napětí.
mtajovsky

#32 Příspěvek od mtajovsky »

Dobrý, panové, jenom maličkost pro bubo10: Kirchhofův zákon samozřejmě funguje vždycky, ale pro skutečná napětí, tedy buď vyjádřená jako okamžité hodnoty nebo jako časové vektory v komplexní rovině. Pro jakési abstrakce nazývající se efektivní hodnota a podobně funguje jenom někdy.
bubo10

#33 Příspěvek od bubo10 »

Přečti si to celé i s přílohou. Narážka na KZ byla v souvislosti s tím, že naměřené hodnoty byly: Ur=1,5V, Uc=5V, Un=7,4V. Udělej trojúhelník.
womacka

#34 Příspěvek od womacka »

Celé to bylo měřené pomocí programu RC 2000 na PC a sondy se prostě jen přicvakly k odporu a kondíku a měřily, víc o tom nevím,protože nám to nikdo nevysvětlil. Ještě k těm hodnotám napětí, program měl teoreticky ukazovat efektivní hodnoty (to je Uc a Ur ) a napětí Un se nastavovalo na generátoru a ten zase pro změnu ukazoval maximální hodnoty.

Ještě pro zajímavost jsem se dneska ptal prof. Dvořáka a ten tvrdí že je to dobře a že tam skutečně je na odporu napětí 1,5V, Uc=5V a Un=7,42V a z toho plyne ten zbytek jako I=1,51mA Xc=53,05k ohmu a Z=53,06k ohmu, tak pak nevím kdo je tu na hlavu,jestli já a nebo ten krám program :wink:
bubo10

#35 Příspěvek od bubo10 »

1,5V/1kohm=1,5mA souhlasím

Xc=53kohm souhlasím

5V/53kohm=94uA to dá rozum

Co nechápu je, jak v sériovém obvodu přes odpor teče 1,5mA a přes kond 94uA.

Asi půjdu sežrat diplom.

Jaké jsou vnitřní odpory měřáků?
womacka

#36 Příspěvek od womacka »

TAk to tedy netuším,protože to celý bylo nějak napojený na PC, ale každopádně se vsadím,že obě sondy měly stejnej odpor. Víc toho o tom nevím, bohužel :cry: Viděl jsem to prve v životě.
Hill
Administrátor

#37 Příspěvek od Hill »

womacka naposledy m.j. píše:Ještě pro zajímavost jsem se dneska ptal prof. Dvořáka a ten tvrdí že je to dobře a že tam skutečně je na odporu napětí 1,5V, Uc=5V a Un=7,42V a z toho plyne ten zbytek jako I=1,51mA Xc=53,05k ohmu a Z=53,06k ohmu, tak pak nevím kdo je tu na hlavu,jestli já a nebo ten krám program :wink:

Pořád nechápu, jak může být napájecí napětí větší, než součet Ur+Uc. Může být nanejvýše stejné (při f-->0 nebo f-->nekonečnu), na frekvencích mezi tím musí být vždy Un<Ur+Uc. Za předpokladu, že ve všech případech mluvíme o stejné hodnotě sinusového průběhu (všechny efektivní nebo špičkové, případně všechny střední).
Zkrátka bubo10 tu uvádí hodnoty správně.
mtajovsky

#38 Příspěvek od mtajovsky »

bubo10 << já se nechci nikoho dotknout. Reaguji jen na tuhle větičku:

bubo10 píše:...
2. při sinusu jsou naměřeny blbosti - nefunguje Kirchofův zákon.

Takže ano, blbosti jsou naměřeny, pokud měříme milivoltmetrem například efektivní hodnoty. Pokud ovšem na 3-kanálovém oscilu budeme sledovat obě napětí na R a C i napětí zdroje, tak pro libovolný okamžik Kirchhof bude platit. Zdravím. :)
bubo10

#39 Příspěvek od bubo10 »

No, kdybys sledoval celou diskusi zjistíš, že jsem chtěl zadavatele upozornit na nesmyslné hodnoty, popř.aby doplnil o jaké druhy napětí se jedná.
Já jsem jenom dedukoval, že ze zadaných hodnot je něco ef a něco max. A to jaxi do společného výpočtu bez koeficientů nejde.

Je mi celkem jedno,jestli jsi můj výklad nepochopil, důležité je, že to pochopil ten, co to potřeboval. :?
womacka

#40 Příspěvek od womacka »

Problém je v tom,že to potřebuju já a mám to na zítra. Ale teď už je to asi jedno,něco jsem do toho protokolu napsal. Jinak jsem o pár přízpěvků výš psal,že ten program rc 2000 ukazovalefektivní hodnotu (to je Uc a Ur) a generátor ukazoval maximální (to je Un) :wink:
mtajovsky

#41 Příspěvek od mtajovsky »

bubo10 píše:No, kdybys sledoval celou diskusi zjistíš, že jsem chtěl zadavatele upozornit na nesmyslné hodnoty, popř.aby doplnil o jaké druhy napětí se jedná.
Já jsem jenom dedukoval, že ze zadaných hodnot je něco ef a něco max. A to jaxi do společného výpočtu bez koeficientů nejde.

Je mi celkem jedno,jestli jsi můj výklad nepochopil, důležité je, že to pochopil ten, co to potřeboval. :?

[noflame]
Já ji sledoval a tvůj výklad jsem pochopil :wink: Ale nelze říci, že fyzikální
zákon neplatí, když platí. O nic jiného nejde.
[/noflame]
bubo10

#42 Příspěvek od bubo10 »

Tak, když už se pošťuchujem:

2. při sinusu jsou naměřeny blbosti - nefunguje Kirchofův zákon.

bylo myšleno takhle:

při sinusu jsou naměřeny blbosti, s uvedenými hodnotami by nemohl platit KZ a to je nepřípustné - nemožné - to nelze - je něco špatně v zadání. :D
Odpovědět

Zpět na „Poradna“