Pokud chceš kvalitní příjem, musíš ven, "na luft", v dnešním zasyf leném FM2 pásmu se jinak nechytíš. Monofonní příjem se uvnitř stavby na prutovku nebo cca 1,6m dlouhou drátovku uskutečnit dá, ale stereo je o něčem jiném. Zkoušel jsem to v paneláku, jediný zdroj kvalitního stereosignálu je kabelová TV, potom je společná anténa - pokud má osazené i FM pásmo, pak je individuální venkovní anténa (většinou je níž než společná) a nakonec nejrůznější pokojovky. Ten Klabalův patentní nesmysl na kuprextitu fungoval, ale jen na FM1 a dokud byla v éteru jen jediná stereo vysílající stanice. Na FM2 a při dnešní hustotě stanic v pásmu se nedá nastavit pracovní bod tak, aby se něco nemíchalo tam, kam nemá. Testoval jsem několik různých materiálů - Kablo, Gumon, "modrý" kuprextit z Rakouska, různé tloušťky i oboustranně plátovaný materiál - všecko marné, nastavit se to dalo jen při velkém nastaveném útlumu na vstupu a v poli blízkého VKV vysílače - na jeho signál, nic jiného. Pokud jsem zkusil někde po republice příjem více slabých stanic, nedokázal jsem je zesílit - zesilovač se rozkmital a bylo po srandě. Možná, že jsem měl špatný FET, ale aby mi to dělalo i po 3 výměnách KF910?
Postav si HB9CV, dosaď na ni jednoduchý zesilovač se ziskem pár dB a budeš se divit, co se dá "nachytat".
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Zkus se podívat na http://pandatron.info/elektronika/clane ... ny_-_1.dil ale zřejmě nejjednodušší je podívat se na střechy ostatních domů, co mají ostatní. Vážně. Pokud se ti jedná o dálkový příjem je lepší směrová anténa, pokud místní, měl by stačit prut jako u přenosného rádia na VKV. Jestliže ti hraje v místě příjmu rádio s prutem, musí stačit prut i pro věž. V běžném cihlovém domě to jde, v paneláku je příjem omezen zastíněním železobetonem, a řešením jsou společné televizní antény.
Ale nejefektivnější řešení a ekologické, je hotovou anténu koupit. Ve tvém obrázku máš symetrizační smyčku, místo ní se prodává malý symetrizační člen.
Neviem či to niekomu pomôže - program na výpočet antén typu A B C D E F G H I podľa kanála alebo frekvencie. Je tam aj obrázok s výkresom a v programe to vypočíta presné rozmery.
[url=ftp.ebastlirna.cz]Yagi104.zip[/url]
To co mam na zaciatku strany, lepsie to chyta stanice ked je to horizontalne, chyti to aj vertikalne ale viac na horizontalne. Mam este jeden takyto disk. Keby som to skusil spojit do tvaru obrateneho T ? Fungoval by vertikalny aj horizontalny prijem ?