Hlavy HDD jako proudové sondy
Moderátor: Moderátoři
Hlavy HDD jako proudové sondy
Čtecí hlavičky HDD jsou hall sondy magnetického pole, které vzniká kolem vodiče v němž protéká el. proud.
Po přiložení hlavy k spoji na PCB ta snímá velikost procházejícího proudu PCB spojem.
Podklady:
Robust Control of Hard Disk Drive Servo (Part 1)
Hard Drive Micro Actuators
Hard drive voice coil motor demonstration
V první fázi jde o zjištění pozice signálů na konektoru raménka snímače v HDD.
- Artaban001
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
kulikus píše:Hard Drive Micro Actuators
V kterým škopku je dneska 5 ploten? Pokud jsem něco rozebíral, tak byly maximálně 3.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Neznáte to někdo a nemáte schema?
Díky!
Celeron píše:Tohlejsme měli v osmdesátkách v početce na hledání problémů na deskách EC1033. Nikdo s tím nikdy nic neopravil, kupodivu ruský blokovací kondíky v napájení neodcházely a v klasický LSI TTL logice to nějak nefungovalo vůbec. A když potom začal pan Šedý prodávat zlepšovák na pískač, který generoval tóny podle impedance vstupů a výstupů a šlo s tím porovnávat dobrou a špatnou desku, tak to už nikdo nepoužíval. Škoda že jsem od toho někde zasel schema, byla to šikovná věcička, šlo s tím hledat i problémy v analogobý technice.
Neznáte to někdo a nemáte schema?
Díky!
Měli jste k té 547 i pulser? Bez něj to nefunguje. A LSI TTL logika s tím nemá nic společného, hledá se s tím zkrat.
fredis píše:Měli jste k té 547 i pulser? Bez něj to nefunguje. A LSI TTL logika s tím nemá nic společného, hledá se s tím zkrat.
Jasně že měli, kdyť jsem dával odkaz, kde je oboje.
Šuslej vstup a nebo výstup TTL do nuly a nebo +5V jsi nikdy neviděl? U ruskejch K155xxyy zcela běžný. Právě tím pískačem se to perfektně hledalo, šlus vstupu a výstupu a kam to bylo bouchlý či přerušený pískač zpíval u každýho jinak. Na tý žárovičce HP-čka bylo rozlišení naprd.