FM rádio šum ze zdroje

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

rnbw píše:EKKAR: Meral si niekedy tu Nokia nabijacku? Nie je tam stabilizator, naprazdno dava viac ako 9 V! Na znicenie 3V radia idealne...
A já jsem snad někomu radil, aby to do toho rádijka cpal bez další úpravy?Já jem napsal, že to byly půlampérový zdroje s napětím kolem 3,6-3,7V se železným trafem. Je jasný, že pro rádijko by se musel celej adaptér překopat, ale byly to na rozdíl od pozdějších spínanejch nabíječek doslova věčný a idiotensichr zdrojíky ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
romanzbrna

#17 Příspěvek od romanzbrna »

rnbw píše:Nie, ak to chces pripojit na 230V/50Hz, tak trafo musi mat zelezne jadro.

Jsem to myslel tak, že bych ho připojil až za zdroj jen jako filtr
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od pajosek2 »

Jako dvě tlumivky na jednom jádře a to zapojit na výstup zdroje do série se zátěží? To můžeš vybrat origo odrušovací tlumivku na feritovém prstencí z nějakého počítačového zdroje nebo v televizích na přívodu 230v byly taky. Pokud jsi to myslel takto,tak můžeš. Za tento filtr dej paralelně kondenzátor cca 100nF na tu stranu ke spotřebiči.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Kremik

#19 Příspěvek od Kremik »

Nokie byly na 6 celých a nějaké desetinky voltu, jestli si dobře pamatuju. S železným trafem, i ty spínané. Někde tu obojí mám.
rnbw

#20 Příspěvek od rnbw »

Napisanych tam je napisanych 3,7V - pouzivam tu nabijacku kazdy tyzden. Samozrejme, ze so stabilizovanym zdrojom 3,7V by to nefungovalo - li-ion bateria sa nabija na 4,1-4,2V.
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

Jenže ty prastarý Nokie ještě Li-Ionky nepoužívaly, jely na nikláče - buď NiCd, nebo NiMH články. Při pokusu nahradit NiCd sadu v N5110 Li-Pol článkem jsem málem vyhořel (baterka se nafoukla, roztrhla plastový pouzdro a vyhřeznul fóliovej pytlík) - ani jsem se nepokoušel baterku reklamovat, všecko jsem zakopal, protože v takovým stavu kamkoliv odložit neřkuli posílat lithium je riziko ... Takže pro 3ks niklovejch článků byla ta nabíječka s 3,7V "papírovýho nominálu" akorát.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

Znovu tu vystavujes totalne nezmysly ako fakty...

Nabijacka od tej 5110 funguje vo vsetkych novsich modeloch so samostatnym nabijacim konektorom (existuje originalna redukcia na novsi tenky konektor).

5110 ma bateriu bud NiMH 3,6V (ako by si ju chcel nabit napatim 3,7V?) alebo Li-ion (dali sa kupit neskor, mam doma dve aj s Nokiami).
Michal22

#23 Příspěvek od Michal22 »

Všechny starší nabíječky Nokia (už snad i ty pro 3110, 1610 a pod.) hlavně fungovaly jako zdroj proudu- do série s výstupem byl nějaký pozistor, který fungoval jako stabilizátor proudu.
Takže použití např. nabíječky ACP-7E pro napájení něčeho nedoporučuji, pokud v ní nebude provednea úprava, aby se chovala jako zdroj napětí.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od kulikus »

Ten spínaný zdroj půjde odrušit. Postup zde, chce to však spektrální analyzátor.
Obecně:
- zvětšit kapacitu elytu na vstupu, příp. dát tam dva elyty s nízkým ESR paralelně
- minimalizovat délku smyčky obvodu [vstupní elyt, primár/induktor, spínací trand].
- Na vstup přidat LC filtr a fer. tlumivku pro potlačení CMR tj. souhlasného napětí
- na kabel na výstupu nacvaknout odrušovací ferit.
Hill
Administrátor

#25 Příspěvek od Hill »

Ani to u některých pulzáků nestačí.

Pro rádio se spotřebou něco málo přes 100 mA stačí zvonkové trafo, můstek s bločky na alespoň dvou diodách, 220µ elektrolyt a nějaká ta LM317. A máš to s dvojitou izolací, zkratuvzdorné a nerušící.
EKKAR

#26 Příspěvek od EKKAR »

Ani mi nemluv, Jardo - takovejch napájecích zdrojů jsem ještě jako kluk nastavěl sousedkám k nejrůznějším tranzistorákům možná dvacet. Základem byl vždycky zvonkovej trafáček "Jesan", naprosto idiotensichr und soldatenfest konstrukce, jakou už na trhu nikde nevidět, protože byl nejen zkratuvzdornej, ale i bezpečnostní a díky většině dílů z bakelitu i prakticky nehořlavej a stačilo ho uchránit před pádem našroubováním na nějakou smysluplnou podložku nebo prkno a byl to naprosto unikátní zdrojík, kterej šlapal doslova desítky let - ještě nedávno mi dcera dávno mrtvý sousedky ukazovala, že v kuchyni pořád ještě opatruje "to starý ruský tranzistorový rádio po babičce - a hraje jak za mlada!!!" - jo, měla tam "vefku dvastašestku", která jí bohužel už za tejden hrát nebude, protože ČRa vypnou na AM i Topolnou ... To bejvala doba, kdy si lidi za jednu vejplatu pořídili tranzistorák, aby vyhodili starou 3-4lampovku po svým tátovi, protože byla velká a "nic se na ni nechytlo" ...

Ale hlavní příčinou, proč jsem dělal ty zdroje byla vysoká účinnost těch starejch AM rádií, hlavně ty VEFky byly až zázračný - na 18-20mA při 9V ze 6ks "velkejch buřtů" dokázaly přeřvat celej barák a ty buřty vycucaly i při denním používání až někdy za půl roku, takže buřty vytekly a salmiak sežral kontaktní pružiny v batery-boxu - ale milá VEFka na to ještě dokázala srozumitelně hrát ... Finálně, když už nehrála vůbec a majitelka (protože to většinou byly ženský s rádiem v kuchyni) chtěla vyměnit baterky, zjistila, že je nemá kam dát, bo v rádiu zela jedna zrzavá jáma a z ní se málem ještě dejmalo po sežranejch pérkách na baterky ... Takže následovalo vymytí batery-boxu od salmiaku a připájení půl metru dvoulinky od zdroje i s úpravou za stovku - a hrálo se dál ...
Kremik

#27 Příspěvek od Kremik »

Samotný koncák VEFky nebo nějakého podobného rádia s germaniem a trafama hrál ještě i při napájecím napětí menším než půl voltu.
samponek

#28 Příspěvek od samponek »

Použil bych normální trafovej adaptér 3V, spínanej se na malý rádio nehodí, navíc s tak malým zatížením, musel bys dát do série tlumivku a potom kondenzátor co nejblíže zdroji a ani tak nemusí být výsledek stoprocentní.
EKKAR

#29 Příspěvek od EKKAR »

A hele, šampi se nám probudil !!!
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od kulikus »

Co radí šamponek zlepší situaci na šňůře, ale stále se to rušení může šířit vf polem bezdrátově.
Souhlasím, transformátorový adaptér je podstatně EMI tišší.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“