A já jsem snad někomu radil, aby to do toho rádijka cpal bez další úpravy?Já jem napsal, že to byly půlampérový zdroje s napětím kolem 3,6-3,7V se železným trafem. Je jasný, že pro rádijko by se musel celej adaptér překopat, ale byly to na rozdíl od pozdějších spínanejch nabíječek doslova věčný a idiotensichr zdrojíky ...rnbw píše:EKKAR: Meral si niekedy tu Nokia nabijacku? Nie je tam stabilizator, naprazdno dava viac ako 9 V! Na znicenie 3V radia idealne...
FM rádio šum ze zdroje
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
- romanzbrna
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Nabijacka od tej 5110 funguje vo vsetkych novsich modeloch so samostatnym nabijacim konektorom (existuje originalna redukcia na novsi tenky konektor).
5110 ma bateriu bud NiMH 3,6V (ako by si ju chcel nabit napatim 3,7V?) alebo Li-ion (dali sa kupit neskor, mam doma dve aj s Nokiami).
Takže použití např. nabíječky ACP-7E pro napájení něčeho nedoporučuji, pokud v ní nebude provednea úprava, aby se chovala jako zdroj napětí.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Obecně:
- zvětšit kapacitu elytu na vstupu, příp. dát tam dva elyty s nízkým ESR paralelně
- minimalizovat délku smyčky obvodu [vstupní elyt, primár/induktor, spínací trand].
- Na vstup přidat LC filtr a fer. tlumivku pro potlačení CMR tj. souhlasného napětí
- na kabel na výstupu nacvaknout odrušovací ferit.
Ale hlavní příčinou, proč jsem dělal ty zdroje byla vysoká účinnost těch starejch AM rádií, hlavně ty VEFky byly až zázračný - na 18-20mA při 9V ze 6ks "velkejch buřtů" dokázaly přeřvat celej barák a ty buřty vycucaly i při denním používání až někdy za půl roku, takže buřty vytekly a salmiak sežral kontaktní pružiny v batery-boxu - ale milá VEFka na to ještě dokázala srozumitelně hrát ... Finálně, když už nehrála vůbec a majitelka (protože to většinou byly ženský s rádiem v kuchyni) chtěla vyměnit baterky, zjistila, že je nemá kam dát, bo v rádiu zela jedna zrzavá jáma a z ní se málem ještě dejmalo po sežranejch pérkách na baterky ... Takže následovalo vymytí batery-boxu od salmiaku a připájení půl metru dvoulinky od zdroje i s úpravou za stovku - a hrálo se dál ...