Feritová anténa - náhradní schema a vliv stínění
Moderátor: Moderátoři
velmi zajímavý článek , který dává odpověď na mé otázky v úvodu a je zajímavý i z hlediska kvantitativního porovnání možností feritové , rámové a drátové antény včetně šumu. Bohužel jen pro ty, kteří trochu vládnou němčinou . Třeba to bude někoho zajímat.
Vezmi štyři latěčky, tak 30x5x1cm, slep do štverce, namotej cca 30 (tuším) závitů, stačí průměrem 0,35mm izolovaného drátu a spoj se starým vzduchovým ladícím kondenzátorem 500pF. Na tranzistorovém rádiu z popelnice (tehdy T58) najdi v šumu vysílač Luxembourk. Rádio vlož do rámu a pomalu zatoč hřídelí ladícího kondenzátoru, dokud rádio nepřekřičí tehdy hvězdu tranzistorových přijímačů z Japonska na téže stanici. Inu, nám dřevákům stačily latěčky.
Jak říká pán s tou sklenicí (ať mu pámbůch dá hodně let), na té šířce pásma a směrech zdrojů vysílačů/rušení hóóódně bude. Aspoň se mi tak jeví hlavně z praxe.
Možná, taková hloupost. Stará jednoduchá rádia měly na vstupech od antény laditelnou cíbečku v sérii s kundíkem přímo na zem. Prý aby silný místní alipaša nepřekřičel ty slabé hlásky z velké dálky. To by ten místní rušič asi dopálilo, tak se na něj naladit. Jen najít tu akurátní jeho nosnou či harmoniku.
Třeba to do garáže taky postačí.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Voni nám sice poroučeli ladit na 468kHz(?), což je mf, ale lepčí to bylo ladit na vlezlé Brno či něco jiného bližšího. Toliko k odlaďovači.
Možná by se ještě našly Frantovy úpravy s náhradou pevného kundíku ladícím a přepojení ze země na vstup. Ale kdo přelaďoval stanice, ten to používat nemohl.
Další vychytávka byl plechový plíšek masouvaný k mf kostřičce, dostatečný AM signál získával netypické výšky i bez korekcí. Samozřejmě rozlaďování zúžené šířky pásma pro lepší příjem.
Korunou byly cívečky na koších reproduktoru, vyhlazovací tlumivka zdroje posilovala/nahrazovala magnet reproduktoru.
Ladění pokojových antén VKV je jiná parketa. To se mi lépe osvědčil systém jagin natáčených selsyny.
masar píše:Princip funkce feritové antény byl popisován v mnoha publikacích počátkem 60-tých let. Jednou takovou knížkou (dnes i určitá "srdeční" záležitost) jsem byl zasažen i já. Připomeňme si, co o feritové anténě vysvětlovala. Nedomnívám se, že by se od té doby pohled na tuto problematiku nějak výrazně změnil.
Zaujíma ma autor a názov knihy, mám kopu kníh z podobného obdobia aj starších ale túto nepoznám
Waldes.