Proč je na varnou desku 2x N?
Moderátor: Moderátoři
Proč je na varnou desku 2x N?
Po pravdě řečeno taky vůbec nechápu dvoufázové zapojení s dvěma N, kde ty nuláky jsou jako samostatné žíly v kabelu (na obrázku zapojení zcela vpravo dole)... Vektorový součet proudů ze dvou fází (tedy to, co se vrací přes N do rozvaděče) je vždy <= proud jedné fáze, takže není třeba N dimenzovat víc než L.
Jediným možným důvodem by bylo napájení spotřebiče přes dva nezávislé proudové chrániče (pro každou fázi jeden).
No a použití třeba pětižilového kabelu (3xL+N+PE) v takovém případě vede k nutnosti přeznačení barvy, což je prostě čuňárna.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Crifodo píše:... na druhou stranu duševní pochody autorů příruček k výrobkům a všelijakých piktogramů si dost často taky říkají o nakopání do rekta zepředu.
Přesně tak.
Od doby, kdy je zejména v globalizátorech (politcky korektně obchodní centrum) módou používat piktogramy, tak se často nechytám a tak u 80% z nich přemýšlím, co tím autor chtěl říct.
Třeba si před kreativním záchvatem šlehnul...
Nicméně soudobý psycholog a sociolog by nám jistě vysvětlil, že mimo jsme my.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Crifodo píše:Ty obrázky jsou dobře matoucí. Co je to "3N∿"?
Uvádění intervalu napětí 220-240 je taky zbytečné. Prostě je normováno napětí 230 V, ne?
Bavíme se o nějakém konkrétním sporáku nebo výrobci?
Já jsem to nekreslil
Podobné výtvory jsou v řadě návodů. Tenhle jsem vzal z webu a nevím, k čemu konkrétnímu patří.
Jinak není pravda, že všude je 230V.
https://en.wikipedia.org/wiki/Mains_ele ... by_country