Schodistovy prepinac razeni 6 dvakrat spatne
Moderátor: Moderátoři
Schodistovy prepinac razeni 6 dvakrat spatne
-
petrfilipi
Pula sám neví, jak je to zapojené v krabicích, který drát vůbec vede do kterého přepínače, a vy mu v tom děláte ještě větší guláš. Už jen tím, že tu jsou dvě schémata úplně funkčně stejná, jen s použitím různých značek.
Tak tady to je s nenormalizovanými značkami, zato po lopatě.
Bohužel přesně takhle jsou zapojený vstupní předsíně i obýváky v drtivý většině panelákovejch kvartýrů - žárovka je na spoji mezi dvěma přepínačema, který jsou "někde v bytě" svýma dalšíma kontaktama připojený na fázi a nulu. Využívalo to faktu, že v době stavby neměl žádnej panelákovej byt 3f připojení a fáze pro světla tak byla vždycky jedna a ta samá - v určitejch prostorovejch uspořádáních to pak šetřilo spotřebu drátů ...MiraSt píše:Neuvěříte, ale já jsem se setkal s tímhle zapojením. Půlhodiny mi trvalo než jsem přišel na to jak to vlastně funguje!
A kutilmile - nelituju tě
Hill píše:Tak tady to je s nenormalizovanými značkami, zato po lopatě.
Hezké schéma, ale někdy může být mylné. Vloni jsem zapojoval dvě 6. Jedna na chodbě ABB a druhá venku s vyšším krytím ale jiné značky. Toto musím zapojit i na slepo. Jenže ten venkovní měl vrchní kontakt přepínací, spodní vlevo společný a vpravo druhý přepínací