Lze eliminovat proudovou špičku?
Moderátor: Moderátoři
tomasjedno píše:Když už jsi zavrhl metody zahrnující měření, tak bych na tvém místě zkoušel dát ten odpor co nejmenší, a až najdeš mezní akceptovatelnou hodnotu, tak bych tam vrazil dvojnásobek. A kdyby na tom odporu byl za provozu úbytek >2 V, tak bych řešil zpožděné zkratování toho odporu.
To není o tom, že bych rezignoval na měření, jen se elektronikou běžně nezabývám, takže tu nemám žádné šuplíkové zásoby, se kterýma bych mohl experimentovat. U toho odporu kolem 40R už byl tak vysoký úbytek napětí, že čtečka nenaběhla, tak druhý v řadě byl ten termistor, který jsem kupoval a fungoval.
Jinak pokud by šlo o měření, tak napájecí napětí z kontroleru je 12,2V.
Ten termistor má při běžné teplotě kolem 27R, takže při zátěži je za ním cca 10,7V a s tím to jede. Zkoušel jsem teď ještě paralelně dva odpory cca 14R a tam bylo cca 11,2V a taky to prošlo. Tak tedy zkusím ještě někde sehnat nižší hodnotu a uvidíme, kam až mě to pustí.
Bych se rád vyvaroval zapojení s relé apd, protože tam není moc místa a je to samozřejmě zdroj dalších případných komplikací. Jsem si téměř jistý, že během běžného provozu tam žádná jiná špička nevzniká, konstantě odebírá kolem 80-120mA.
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
Zadání v původním příspěvku znělo jasně. výstup je omezený na 12V/300mA, spotřebič (čtečka) neodebírá více jak 100mA, pouze při startu krátkodobě (pod 1s) stoupne proud >300mA. Osobně si myslím, že toto jsou dostačující informace, aby znalý pochopil, co to může způsobovat a kde může být problém, případně jak to řešit.
A toto je k tomu moje poslední reakce. Od někoho, kdo má téměř 30k příspěvků bych očekával, že se zdrží OT. Funkční řešení již bylo napsáno.