Jaký Linux pro NTB?
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
rnbw píše:Android je (asi najhorsia) distribucia Linuxu.
Přesně tak.
Hraje si na velkou barevnou automatickou šmatlatůru, přitom v něm nelze kultivovaně pracovat na souborové úrovni (bez rootnutí).
Ale je jasné, že přesně tohle miliardám Mařek a Fandů vyhovuje. Prostě se o nic nestarat, on se o mě (výměnou za moje data všeho druhu, což mi přece nevadí...) taťka korporátní globalizátor postará. Dokonce mi i řekne, co právě smím a nesmím a třeba zítra to všechno zakáže. Hurá!
Jo, taky ho mám. Ale trochu modifikovaný...
Když mi dneska W10 zablokoval pro FF přístup na síť, abych po přenastavení a volbě restartu zjistil, že je tam nějaká aktualizace, tak bych byl radši, kdyby to napsalo: potřebujeme aktualizovat!Hubert_79 píše:JirkaZ píše:
Komu není rady, tomu není pomoci. Když k tomu ještě přičtu nucené aktualizace a následné restarty, šmírování jako bonus...
Dobrou noc.
Pak se div, že bývají zarytí linuxáci za kašpary.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
U mých kompů aktualizace proběhne tak, že na mě vpravo dole vyjede okýnko, že proběhly aktualizace a je potřeba restart. Možnosti jsou restart hned, nebo ho naplánovat. Vzhledem k tomu, že se drtivá většina aktualizací děje druhé úterý v měsíci večer, tak s tím tak nějak počítám a do nastavení aktualizací nahlédnu. No pak to restartuju až se to mně hodí a je to. Jasně, jako bonus to do MS nahlásí co jsem poslouchal za CD a vyžere mi to lednici; holt daň, no.
Hlavně že ten NTB už mám z krku....
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Mě celkem překvapilo (příjemně), na jak starém železe ty desítky jsou schopné běhat. Z práce jsem si přitáhl komp HP s nějakým C2D (kolem 3 GHz) a 4 GB RAM a i s plotnovým diskem je to velice slušně použitelné.
EKKAR píše: Malej měkkej vychytal situaci v tom, že vyprodukoval systém, kterej po instalaci, kterou může udělat každýmu úplně neznalýmu kdokoliv znalejší se dají bez velkejch potíží používat a případná doinstalace dalších aplikací je relativně jednoduchá, mnohdy jen spočívá v principu "plug&play". Sice se tak nedá využít plná kapacita hardwaru, ale běžná laická využitelnost je vysoká
To je obecný princip, s rozšířením se z každého produktu stává záležitost navenek jednoduchá, uvnitř klidně složitá. A opouští to výlučnost, kterou ovládá pár (nezřídka namachrovaných) guru, na které okolí více méně obdivně čučí.
Automobil byl zpočátku pro odborníka, motor měl všelijaké předstihátory, sytiče, škrticí klapky, žaluzie, roztáčení klikou, majitel okolo musel čtvrt hodiny baletit.
Radiový přijímač pro první uživatele měl pro každou ze tří triod reostat na žhavení, odklápěcí cívky, zpětnovazební otočné kondenzátory.
Babička měla v prvorepublikovém bytě plynovou karmu s asi pěti chromovanými páčkami. U televizorů se už obvykle neladí točítkem řádkový kmitočet a vertikální rozměr.
Markantní je vývoj ve fotografii, kdo dneska počítá směrné číslo blesku, běhá s expozimetrem, nastavuje ASA, vybírá papíry C nebo N podle hustoty negativu. Uvnitř velmi složitý výrobek musí být (měl by) navenek robustní a jednoduchý pro použití diletantem.
Zpátky k linuxu, asi třikrát jsem využil nabídky osvícenců pomoci k rovnocenné a lepší aternativě než Windows. Naposledy vloni. Pokaždý to na něčem uvízlo.
S plotnovým diskem je to dost nepoužitelné, zvlášť když přijde balík updatů, zbytek ale stačí. Je to tím, že Vista byla tak rozežraná, takže co stačilo Vistě, stačí i dalším verzím. Ovšem díky tomu, že Win 8 a Win 10 lezou na disk s mnoha požadavky najednou, je to podle mě bez SSD jen nouzovka, zvlášť pokud je použit pomalý notebookový HDD.Hubert_79 píše:Mě celkem překvapilo (příjemně), na jak starém železe ty desítky jsou schopné běhat. Z práce jsem si přitáhl komp HP s nějakým C2D (kolem 3 GHz) a 4 GB RAM a i s plotnovým diskem je to velice slušně použitelné.