Přepólóvání a pomoc s identifikací součástky na výměnu

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rossi01

Přepólóvání a pomoc s identifikací součástky na výměnu

#1 Příspěvek od rossi01 »

Zdravím.
Přišel mi z číny jeden dávkovač mýdla. Měl uvnitř zalitou vadnou dobíjecí baterii. Udělal jsem v něm místo pro jiný typ a po zkoužce tam chtěl jinou dát. Jenže jsem spěchal a přepóloval jí. Prsklo to a od té doby vše sice jde, ale neroztočí se motorek. Jde vidět která součástka je zničená. Začíná "A0" zbytek je vypálená díra a nevím tudíž co mám obědnat. Na tištáku který je poháněn baterií 3,7 V 800 mah je ještě jedna stejná součástka, ale ta nese označení J3Y. Takže mi bohužel nepomohla.
Předem děkuji za typy.
Bude těžký jí vyměnit (je titěrná)
Přílohy
IMG_20220114_151945_Greatness.jpg
Tišťák
Tišťák
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Z pohledu bych tipnul klasický NPN trand. C jde na přívod od motoru napájeného plusem, E pravděpodobně do GND a báze přizemněná odporem. Výměna takovýho SMD trandu levou zadní s prstem v nose. PS by pomohla fotka celý desky s popisem připojených periferií.
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Je ale otázka, zda je problém jen ten rozprsknutej tranzistor. Přepólování toho mohlo odpálit mnohem víc a nemusí to být vidět.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rossi01

#4 Příspěvek od rossi01 »

Červená zdířka je pro zmiňovanou baterii(je nyní odpojena) zdířka +USB vede k malému tišťáčku s microusb vstupem pro nabíjení, zdířka +MOTO vede k motorku, zdířka CN1 vede ke snímači pohybu (který snímá pohyb ruky a říká kdy dát dávku.
Přílohy
IMG_20220114_183105_Greatness_copy_418x744.jpg
IMG_20220114_183105_Greatness_copy_418x744.jpg
gepard

#5 Příspěvek od gepard »

Aby to nebyl N-MosFet AO3400 (datasheet). Značení (smd kód) i pouzdro a umístění na DPS sedí.
-- Gepard --
rossi01

#6 Příspěvek od rossi01 »

Zapnout jde i navolit dávku, ale když dám ruku pod dávkovač rozsvítí se dioda, že dávkuje, ale motor se neroztočí. Místo toho něco jemě zapíska z místa toho přepálení a je to tam horké. Rychle jsem odpojil baterii a dále nepokračoval abych nevzal ssebou další věci. Nevím jestli motorek ne shořel také. Napadlo mě, odpojit jej a napojit jej napřímo na baterii, ale abych jej vážně nespálil tak jsem to raději nedělal...
rossi01

#7 Příspěvek od rossi01 »

Update : motorek napojen napřímo a žije.
Laickým rozumem jsem tedy došel k tomu(jelikož se v el ne orientují) že to bude možná spínač toho motorku či co a teď je ve zkratu, nebo je to dioda, co já vím. Má to tři nožky.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Bude to MOSFET na spinanie motora - vid prispevok od geparda.
rossi01

#9 Příspěvek od rossi01 »

Díky moc všem za pomoc při určování problému a součástky.
Jen jsem teď zjistil, že nám v Olomouci zavřeli EZK. Kde na internetu nakupujete?
Byl bych i vděčný za odkaz přímo na tento mosfet v obchodě ať nekoupím špatný.
Kouřit už budu sám, jak se říkalo.
Našel jsem pouze tento:
https://www.servismoravia.eu/product/el ... 0v-5_8/577

Moc Vám všem děkuji za pomoc
gepard

#10 Příspěvek od gepard »

Neváhej a zakup ho (je lepší rovnou za tu cenu koupit 10ks). Jinak nejbližší náhrada za tento typ je mnohem dražší (CPH6442-TL-W / FDN537N). Jinak objednáváme např. z TME, Mouser (nebo od nich přes Mausel - Maus Electronics), Farnell, z místních ECOM, Lhotský elektro, GME, PSelectronic, Tipa, Hadex, SVĚTSoučástek, Puhy, Hezký Den, Semic, SOS electronic, laskakit, aj. Záleží na tom, co zrovna je zapotřebí, jestli je skladem a za kolik ... Další možnost je Ebay, AliExpress, atd.
-- Gepard --
rossi01

#11 Příspěvek od rossi01 »

Děkuji.
Mám tedy objednáno a jakmile to dorazí bude se bastlit.
Dám vědět jaký byl výsledek.
Zatím díky moc všem
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“