Kompresor orlík -směr točení
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
-
petrfilipi
PF
Ano, špatně se maže ojniční ložisko. Kompresor nemá tlakové mazání a spodní lágr je mazaný jen dírkou v pánvi. Správný směr otáčení se dá odvodit i od větráku, jak zde bylo napsáno.mi-ro píše:No tak jsem ho roztočil obráceně, na chvíli. A čemu to vadí? Špatně maže?
kutilmil píše: Samotndmu kompresoru je uplne jedno akym smerom sa tocí. Na mazsnie to nema zidny vplyv.
To je teda blbost. Kompresor, kterej nemá samostatný tlakový mazání má skoro vždy dole na ojničním oku nabírací "lopatku" na olej a ta ho rozstřikuje do prostoru klikovky a pod píst. Pokud se točí opačně, tak nabírá míň oleje a tím hůř maže. A za druhák, záleží taky na umístění odvětrání klikovky kompresoru. To se umísťuje tak, aby ojnice neházela olej do odvětrání, když jde píst do horní úvrati. Takhle to mají vysokotlaký trojválce od Bauera, Bendy, Coltri. Pokud tedy nemají křížák.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kutilmil píše:Ten kompresor musi mat ventilator. Ak ho nema tak ho niekto odmontoval. Samotndmu kompresoru je uplne jedno akym smerom sa tocí. Na mazsnie to nema zidny vplyv. Otacat sa musi tak, aby ventilator tlacil vrduch na chladiace rebra.
Co to jako je za výblitek?
-
petrfilipi
kutilmil píše:Ten kompresor musi mat ventilator. Ak ho nema tak ho niekto odmontoval. Samotndmu kompresoru je uplne jedno akym smerom sa tocí. Na mazsnie to nema zidny vplyv. Otacat sa musi tak, aby ventilator tlacil vrduch na chladiace rebra.
Co se týče ventilátoru, tak já mám taky v provozu Orlík 1JSK75 a ventilátor nemá - viz třeba zde nebo tady.
A co se týče mazání tak je opravdu možná jedno, jakým směrem se motor točí. I když v návodu k vyšší řadě kompresorů (ke stažení zde) je napsáno, že před prvním spuštěním se má zkontrolovat směr otáčení a případně motor ihned vypnout - ale třeba je to jen kvůli ventilátoru. Ale když se podívám na ojnici, tak má dole jen takovou špičku, která vypadá osově souměrná (foto zde) nebo více foto zde.
Diskuse na podobné téma, a to včetně šipek, je tady.
PF
PS: Aké máš fredisu vlastne dosiahnuté vzdelanie, že si tu dovoluješ označovať moje príspevky ako výblitky?