Elektrifikace dřevěné chatky

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Radimosso

#16 Příspěvek od Radimosso »

mihal píše:Mal by si si nechať vypracovať projekt, podľa ktorého to elektrikár zapojí a revizák zreviduje. Iný postup je vždy s nejakým vyšším rizikom.
Býva dobrým zvykom najprv určiť prostredie a jeho vonkajšie vplyvy, máme tu STN 33 2000-5-51 kde výskyt živočíchov definovaný je ako vplyv AL2, horľavý konštrukčný materiál CA2. Podľa toho sa potom projektuje odolnosť inštalácie.

Majiteli pozemků stačí, že to zapojí někdo s vyhl.50 , pojištěné ty chatky nikdo nemá , skoro nikdo tam nepřespává a odcházejí domů a vypnou hl. jistič a počítám , že roční spotřeba vyjde v řádu pár stokorun, takže projekty a cokoliv drahého navíc to degraduje cenou..... nikdo tak nikde žádného revizáka nebo hasiče pouštět nebude...
Je to osada cca 12 chatek s pozemky 3 ary....

Takže asi půjde o kompromis, mezi cenou, zdravým rozumem a nějakou normou...
mihal

#17 Příspěvek od mihal »

Za zariadenie a jeho elektrickú bezpečnosť zodpovedá osoba, na ktorú je to napísané. Keďže nejde o novú prípojku tak revíziu nebude určite nik robiť, ale podľa mňa je to zásadný zásah do inštalácie, so všetkým čo to obnáša.
termit256

#18 Příspěvek od termit256 »

Jo, na "normovace" kteri potrebuji i na zapojeni nabijecky do zasuvky projekt a revizi se vyprdni.
Ale kdyz podlozky vypadaji hnusne, nehorlave krabice jsou jsou drahe. Tezko neco radit :-) Osobne bych tam dal opravdu ty veci co se pouzivaji do drevostaveb. Je to pro tento ucel urcene a vyzkousene.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jjilek »

Crifodo píše:V chatkách je jiný problém, kde CYKY neobstojí, a to je možný výskyt hlodavců. Takže bych doporučil chráničky o dostatečném průměru.

Chráničky jsou důležité i z jiného důvodu, kterým je postupná degradace izolace kabelů a poté se na nich usazený vodivý prach postupně dostává do prasklin v izolaci. Vlhkost dokoná zkázu. Pokud jsou kabely v chráničkách a instalace je doplněná proudovým chráničem, toto nebezpečí je minimalizováno. Před lety takhle zčásti vyhořel vídeňský Schönbrunn.
Achab

#20 Příspěvek od Achab »

Název "chránička" se používá pouze pro trubky s vysokou mechanickou odolností, přednostně určené k ochraně kabelů před poškozením. Ostatní jsou "elektroinstalační trubky" (ohebné, plastové tuhé apod). Ohebné od KOPOSu se dodávají s různou mechanickou odolností - velmi nízkou, nízkou a střední. Většina není určená k uložení do země.

Dřív byly "chráničky" pouze betonové k zakopání...
Crifodo

#21 Příspěvek od Crifodo »

Měl jsem na mysli ty zvrchu červené, uvnitř černé od Koposu, dělají se myslím od 40 mm. Tento typ jsme použili při výše uvedeném napadení kabelu k čističce.
Achab

#22 Příspěvek od Achab »

To jsou dvouplášťové chráničky KOPOFLEX, odolnost 450 N / 20 cm.
weed_smoker

#23 Příspěvek od weed_smoker »

Použil bych materiál(lišty,krabice) od KOPOSu,ten obvykle to F-ko má,stejně jako nejčastější vypínače od ABB.Nehořlavý to nebude,ale samozhášivý to je.
Pokud jdeš přímo po dřevě kabelem,pak bych dal pro jistotu místo CYKY ten oranžovej (nebo hnědej,ten vydrží dýl v ohni).CYSY bych nepoužíval vůbec(hlodavci,zvířata),místo něj bych použil "RADOX TENIUS" od Huber+Suhner,nějakej v polyuretanu nebo aspoň něco na způsob YSLY-JZ se silnějším pláštěm(ani ten se slabym jim moc nechutná).
BTW. Máme něco podobnýho,ale k el.rozvodu se tam nikdo nemá,většina jsou chudí důchodci a poplatky stačej jenom na údržbu rozvodu vody.Proto jsem šel cestou ostrovního systému(a časem následně další 3 sousedi).Zvolil jsem soustavu 24V v provedení 2DC+PEN,kde nejdražší položkou byly dva panely 100W(po 3000,- za kus) a nejpracnější byl regulátor nabíjení s vypnutím při podbití(systém je dvojitej a odpojuje jenom tu část,kterou napájí vybitá baterka).Baterky jsou starší použitý a jsou ve sklepě obalený vatou ORSIL,vodiče vedoucí od nich(2xCYA25+1xCYA16) jsou v husím krku plast-kov podobnýmu sprchový hadici,sklep má větrací mřížku.Vevnitř je všecko(ty 3 CYA,několik CYSY,dva YSLY-JZ,1x SYKFY20x2x0.4 a kabely RADOX) v lištách od KOPOSu a přístroje jsou v krabicích na stěnu a rozvaděčích SCHNEIDER(ty bílý 24 a 36 pozic s dvířkama,byly po 600-800,- za kus).Venkovní rozvody všecko TCEKPFLEY 7P1,4P1 a 3P1 30-40cm v zemi(ve větší hloubce bych poškozoval kořeny ovoc.stromů).Venkovní skříně jsou KRONE (KRONECTION BOX A-30 a menší,celkem 7,nejmenší asi 40x80x120mm,největší asi 80x160x320mm) ze sklolaminátu,v nich se jenom původní tel.svorky LSA nahradily svorkama WAGO,jsou buď na sloupcích (vingly 50x50 dlouhý 1m vyčnívající 30cm nad zem)nebo na stěnách.
V okolních objektech (skládek,WC...) vše v lištách a kabelama RADOX(jen 1 je YSLY-OZ).Venkovní svítidla jsou "LED WORKLIGHT" z Polska po 250,- za kus(podobný jsou na hydr.zvedacích ramenech u náklaďáků a na bagrech),vnitřní svítidla jsou nalepený odstřihy z LED pásků s diodama 4050 v silikonu.
Celeron

#24 Příspěvek od Celeron »

jjilek píše: postupná degradace izolace kabelů a poté se na nich usazený vodivý prach postupně dostává do prasklin v izolaci. Vlhkost dokoná zkázu.

O jakejch to prosím píšeš kabelech? Doufám že ne o CYKY ze kterých se dělá přednostně instalace v dřevěných objektech. CYKY je nejodolnějších z běžně používaných kabelů proti popraskání a vniknutí vlhkosti, vždyť se dává i do mokrý země.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jjilek »

To bohužel ve zprávě nebylo. Ale jak budou CYKY vypadat dejme tomu po 20 letech střídavě v teple a mrazu někde pod střechou, to jsem se nikde nedočetl.
sr71

#26 Příspěvek od sr71 »

Pokud mám např. elektroinstalační krabici, u které výrobce uvádí "je určena k montáži na podklady s hořlavostí třídy A-C2", můžu to namontovat přímo na dřevo bez podložky? Nějak se totiž neorinetuju ve třídách hořlavosti - nikde jsem nenašel srozumitelné vysvětlení jaké přesně materiály patří do jaké třídy.
Hill
Administrátor

#27 Příspěvek od Hill »

sr71

#28 Příspěvek od sr71 »

Díky Hille, ale na podobná vysvětlení jako jsi poslal v odkaze jsem koukal, ale asi jsem méně chápavý, protože já z toho nejsem schopen vyklíčovat jaké přesně materiál spadají do jaké třídy. Protože nevím co je dle norem těžce zápalné, normálně zápalné atd. Nehledě na to že v tom odkaze vůbec není zmíněna třída C2.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“