jak zapojit redukci mezi křížový 5 kolík a jack 3,5mm
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
jak zapojit redukci mezi křížový 5 kolík a jack 3,5mm
Není mi jasné proč ten konektor jde zapojit ve dvou polohách otočení ? to má v jedné být zapojený jako oba kanály do série (mono) ? Na všech možných HiFi stránkách je kdejaké zapojení ale toto nikde.
- elektrosvit
1 (prostřední) stínění, 2-nulový L, 3-nulový R, 4-živý L a 5-živý R.
Ale i to už jsme tu přece řešili...
V Teslách je obvykle zapojený tak, že dutinky 1, 2 a 3 jsou propojené na kostru, na dutince 4 je výstup levého a na dutince 5 pravého kanálu.
Sluchátka se připojovala čtyřdrátově, takže hrála v obou polohách konektoru.
Když z toho uděláš redukci na jack, použij jen kolíky 1, 4 a 5. Pak se nic nestane, když ten konektor otočíš, jen to nebude hrát.
- jardafiala
- radioelectrum
- radioelectrum
dík zy tento odkaz, já ho předtím nenašel.Hill píše:Ale i to už jsme tu přece řešili...
- jardafiala
Pro zachování plné funkčnosti toho konektoru s redukcí na třídrátového Jacka, aniž by DIN-konektor měl polohu, v níž něco shoří, nezbývá, než
- předrátovat konektor v magneťáku podle JardyFialy, nebo
- do magneťáku nelézt a nechat kolíky 2 a 3 nezapojené (v tom případě to bude hrát jen v jedné poloze), nebo
- do magneťáku nelézt, použít signálová trafíčka s primáry zapojenými v konektoru křížem (jeden mezi 2 a 4, druhý mezi 3 a 5) a sekundáry vyvedenými přímo na Jacka.
Ale, protože jde o ojedinělou záležitost, třetí variantu bych vynechal a nevýhody prvních dvou (s otočeným konektorem přehození kanálů u první a žádný signál u druhé) bych oželel.
No a nakonec zbývá možnost vpreparovat do díry po dominu DIN normální konektor Jack 6,3 mm. A bude pokoj.
- radioelectrum
Čili tu redukci výše lze použít jen v jedné poloze, v otočené nehraje. Výstupy sluchátkového zesilovače jdou každý přes 56 Ω odpor, takže zkratem se zesilovač neodpálí, přesto neuškodí si správnou polohu redukce aspoň poznačit.
Nebo, jestli to prostorově vyjde, udělat záslepku místo původního konektoru a do ní zašroubovat tuto kabelovou koncovku se stereofonním jackem 6,3 mm
Tu už jsem měnil ve více zařízeních, ale nepamatuji si, jestli je za sluchátkovým konektorem v B116 na to dost hluboko místo (celkem je konektor dlouhý 52 mm, má krátký závit M12 a průměr kovového těla 11 mm). V příloze je ukázka kratšího konektoru jack 6,3 mm v kazeťáku SP210 (zde není důležité, že je předělaný na stereofonní s Dolby B a další drobnosti). Z něčeho likvidovaného jsem ho vybral, měl uchycení na dva šroubky do díry Ø16, jako konektor DIN, ale v nabídce obchodů jsem ho nikde neviděl.
Ale nic nebrání tomu, aby se ten domino-konektor nahradil jackem 3,5 mm, ten se sežene ve více verzích a kratší.