Na internete je veľmi málo schém na VFD hodiny, vačšinou sú všetko digitronové, ktoré sú ale úplne inak riadené. Itróny IV-22 sa mi páčili viac ako IN-12,
tak som si zvolil ťažšiu cestu
Takže:
Hodiny majú 5 itrónov IV-22 (mechanika už je hotová, čakajú už len na zapojenie). 4 itróny budú ukazovať čas (multiplexne - anódy sú medzi itronmi spojené) a 1 itrón bude len blikajúca pomlčka medzi hh - mm. Ten mástredovú anódu vyvedenú zvlášť a nepotrebné anódy sú spojené so zemou. Žeravenia sú pojené paralelne.
Hodiny budú napájané z USB nabíjačky - 5V, teda potrebné napatia 1V (žeravenie) a 20-45V (anódové - nastavitelné) - budú vytvárané cez DC-DC meniče. V hodinách budú teda úrovne OV, 1V, 5V, a 20-45V.
Použité tranzistory - TESLA KFY16 (PNP) a TESLA KFY34 (NPN)
Na riadenie hodín by som chcel použiť toto od Danyka http://danyk.cz/avr_hod.html s tým že by som použil ďalšie tranzistory na riadenie mriežok a anód.
Tu sú chcémy ktoré som načrtol - prvá je riadenie mriežok a anód, druhá je riadenie prostredného itrónu pre oddelovaciu pomlčku, na anódebude trimer regulujúci jas. Može to takto byť ? Aké hodnoty rezistorov zvoliť ? (okrem klopného obvodu - ten si vypočítam).
Ďalej ako ochrániť žeravenie pred zblbnutím DC-DC meniča 1V ? Možem paralelne na výstup zapojiť 3 diódy do série ? Aby výstup skratovali pre prektorční napatia povedzme cca 1,6V (max žeravie podľa datasheetu 1,3V).
Ďakujem.