Brushless DC motor control
Moderátor: Moderátoři
Brushless DC motor control
https://i.pinimg.com/originals/94/df/37/94df37e70218fbd83de2fe6c328e2771.jpg.Má někdo jednodušší zapojení?
- Artaban001
- Artaban001
Edit: OK1HGA:to je ono.
https://cz.mouser.com/c/semiconductors/ ... s-drivers/
- Artaban001
V tom větráčku byl pouze ten integráč, nějaký odpor a elektrolytový kondenzátor
Naopak. Když už, tak bych využil i ty zbývající členy v tom integrovaném obvody, aby byl výstup na tranzistory impedančně oddělen od vstupů těch členů, které tvoří klopný obvod.komar píše:Má někdo jednodušší zapojení?
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
- Artaban001
Toto je BLDC tedy stejnosměrný elektronicky komutovaný. A otáčky jsou závislé na napětí.
Pro představu sepnu první cívku on se potočí. A v momentě natočení se spíná druhá cívka a třetí.... Běžně se používají hallovy sondy aby elektronika věděla kde je motor natočen. Nebo se hlídá indukce ve zrovna nepoužívaných cívkách.
Čím větší napětí pak spínáš tím je silnější vytvořené elektromagnetické pole a tím rychleji se pootočí o pozici a rychleji přepne. Jako klasický motor s komutátorem akorát místo něj jsou trazistory.
- Artaban001
BLDC monolitický kontroller, co jsem měl v rukách, tak motor taky roztáčel tímhle způsobam, protože snímaní otáček v klidu nefunguje - jak se rotor pohne, tak už se dál roztáčí díky indukcí rotujícího magnetu v cívkách, co jsou bez napětí. Proto ten motorek z ventilátoru po zabrždění rukou ssebou pravidelně cukal. Podobně to dělal i jakýsi walkman od Panasonicu, co byl na 1 monočlánek a měl "plošný" motor taky BLDC. Jinak jsem slyšel i o kontrollerech, který umí zjistit polohu i stojícího rotoru tím, že se do cívek pouští pulsní proud a magnetizace statoru stojícím magnetem ovlivňuje indukčnost - něco jako přesytka. Ale s takovým sofistikovaným driverem jsem se ale nepotkal.
PS: Mám pocit, že jsem tu nedávno dával schéma na nějaký primitívní "motorek" ze solárního otočnýho stojanu - obvod byl velice podobný astabilnímu multivibrátoru, akorát se pokaždý roztočil na jinou stranu.
V současný době jsou ventilátorky řízený hallovým spínačem a směr točení je dán rozdílnou vzdálenosti statoru od rotoru v náběžné a výběžné straně pólových nádstavců, takže nepotřebují 3f buzení.