Chemická polomaska 3M
Moderátor: Moderátoři
Chemická polomaska 3M
Používáte to někdo? Jak Vám vydrží dlouho a jak se pozná, že je potřeba dát novej? Dnes se mi stalo, že aceton nebyl přes polomasku cejtit ale po práci mě bolela hlava jako sviňa, takže jsem se něčeho načuchat musel. Ten filtr má za sebou asi 20 hodin lakování. Po práci filtry dávám do igeliťáku na zip, takže by se neměla náplň průběžně znehodnocovat. Nikde jsem se nedočetl, jakou má mít filtr alespoň přibližnou životnost.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
Vrtá mě hlavou, pokud ty filtry jsou na aktivovaným uhlí, jakto že aceton nebyl cejtit a stejně jsem se něčeho načuchal, když mě tak bólela škeble. Asi tam jsou nějaký aditíva, co zvyšují pohltivost pro různý druhy plynů a je možný, že třeba na toluen a xylen už filtr nefunguje ale na aceton ještě jo.
Ten můj filtr má životnost do 01/2024 ale jen v origo balení.
Až koupím novej, tak se Karle kouknu dovnitř co v tom je. Pokud uhlí, mám tady dvoulitrovku Petku uhlí do filtrů kompresorů pro stlačenej vzduch pro dýchání. Ale jak na to koukám, filtry jsou lepený...
Podľa datašitu to filtruje do 10-násobku povoleného limitu koncentrácie, čo môžeš dýchať aj bez masky. Je naivné si myslieť, že takýto kúsok akéhosi predušného filtra ťa ochráni 20 hodín od koncentrovaných výparov.
Na prácu v uzaretom priestore by som použil masku s prívodom čistého vzduchu z vonku cez hadicu.
BOBOBO píše: Je maximálně počítáno s nějakým závanem , co nevezme odsávání .
Jak jsi to trefil? To je přesně můj případ. Garáž tlakovaná z okna teplým vzduchem přes dvourychlostní 10 kW elektrickou Saharu. Přetlak odchází pootevřenejma vratama. A stříkám "po větru". Takže koncentrace zlomková, než jaká by byla bez větrání.
Je to v tomhle dokumentu na straně 6:
https://www.oopp.cz/download/3m_chemicky_pruvodce.pdf
Tady https://www.oopp.cz/filtr-3m-typ-6059-abek1-1852.html je i pdfko, ve kterým je na straně 4 i vzorec pro výpočet ochranné doby filtru. Jenom si nedovedu představit, jak ho v domácí praxi použít. Navíc je to pdfko pro jiný provedení filtrů.
Holt dokud přes filtr ty nitrosračky necejtíš (a normálně jo), tak asi funguje. Pro jistotku ho můžeš každejch 6 měsíců měnit. Já ty oxidy síry cejtím normálně dost výrazně, ale v masce s těmahle filtrama vůbec. A to je používám dobře 3 roky. I když jenom tu a tam a po použití je uložím do toho zipovýho igeliťáku.
Jestli se mi v Pá povede vyfasovat nový, tak ty starý kuchnu a zkusím sem dát nějaký fotky.