Chemická polomaska 3M

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Chemická polomaska 3M

#1 Příspěvek od Celeron »

Při lakování smradlavejma nitro a polyuretanama používám 3M polomasku a k ní tyhle filtry na organický a anorganický plyny. Ty laky odpařují hlavně aceton, toluén a podobně. Venku to dělat nejde, při chladu a vlhku zbělají.
Používáte to někdo? Jak Vám vydrží dlouho a jak se pozná, že je potřeba dát novej? Dnes se mi stalo, že aceton nebyl přes polomasku cejtit ale po práci mě bolela hlava jako sviňa, takže jsem se něčeho načuchat musel. Ten filtr má za sebou asi 20 hodin lakování. Po práci filtry dávám do igeliťáku na zip, takže by se neměla náplň průběžně znehodnocovat. Nikde jsem se nedočetl, jakou má mít filtr alespoň přibližnou životnost.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Balt76

#2 Příspěvek od Balt76 »

Nevím, jestli přesně tyhle, ale v práci do polomasek 3M používáme ABEK1 na SO2 a SO3. Shodou náhod asi před tejdnem posílal bezpečák mail, že se zjistilo, že lidi používaj filtry nějak moc dlouho. Že prej podle výrobce je maximální životnost 1 rok po rozbalení (jestli si dobře vzpomínám) z origo balení, i kdyby se vůbec nepoužívaly. Posílal k tomu výřez z návodu na použití nebo nějakýho datasheetu, kde to bylo psáno. Osobně používám jedny už dobrejch pár let. Teda jenom sporadicky, ale po použití je taky skladuju v zipovým igeliťáku. Pořád fungujou. Při nadejchání výše zmíněnejch plynů cejtím jakoby mi natíkaly dýchací cesty. S maskou s těmahle filtrama se mi to neděje, i když jsou určitě dávno za výrobcem deklarovanou životností. Detaily zjistím až v Po na noční. Teda hlavně jestli jsou to ty samý filtry, co máš na mysli ty.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Já si myslím , že 20h v tvrdě zamořeným luftu je ažaž .
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Ty filtry jsou ADSORPČNÍ, nebo ABSOBČNÍ? Zdá se to bejt prkotina, pár písmenek, ale ADsorpce je zachycování na aktivním povrchu, třeba na aktivovaným dřevěným uhlu, naproti tomu ABsorbce je zachycování přímo do hmoty (třeba vlhkosti do silikagelu). Podle toho se pak ty filtry taky dají nebo nedají regenerovat. Adsorpční filtry s aktivním uhlím by měly jít regenerovat proháněním ohřátým vzduchem o teplotě cca 50°C a plamenovým nebo katalytickým spalováním odsátejch par ve spešl spalovací komoře, použití jsem viděl u velkokapacitní práškový lakovny, kde (elektricky vyhřejvaný) vypalovací komory se odsávaly do boudy s 35kW zeměplynovým faklem a ohřívalo to užitkovou vodu namísto toho, aby se vytěkaný styreny a další siderighty jen tak vypustily na volno ven ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

S těma filtrama je to pavěda. Koukal jsem na datašít 3M a na aceton je potřeba jiný číslo než na toloen a na xylen je potřeba zase další číslo. A co je potřeba na polyuretany, to jsem zatím ani nezkoumal. Před rokem jsem venku stříkal Axapur jen pár minut a po větru a dělal hrdinu, že se toho bez polomasky nenažeru. A ejhle, v noci a druhej den jsem si myslel, že mám Covida. Tak blbě se mě ještě nikdy nedejchalo. Nitro než ho člověk sežere tak zaschne, polyuretanu to trvá desítky minut.
Vrtá mě hlavou, pokud ty filtry jsou na aktivovaným uhlí, jakto že aceton nebyl cejtit a stejně jsem se něčeho načuchal, když mě tak bólela škeble. Asi tam jsou nějaký aditíva, co zvyšují pohltivost pro různý druhy plynů a je možný, že třeba na toluen a xylen už filtr nefunguje ale na aceton ještě jo.
Ten můj filtr má životnost do 01/2024 ale jen v origo balení.
Až koupím novej, tak se Karle kouknu dovnitř co v tom je. Pokud uhlí, mám tady dvoulitrovku Petku uhlí do filtrů kompresorů pro stlačenej vzduch pro dýchání. Ale jak na to koukám, filtry jsou lepený...
Jirka

samec

#6 Příspěvek od samec »

https://4552735.app.netsuite.com/core/media/media.nl?id=34335&c=4552735&h=1901eb8d75c97aa3b909&_xt=.pdf

Podľa datašitu to filtruje do 10-násobku povoleného limitu koncentrácie, čo môžeš dýchať aj bez masky. Je naivné si myslieť, že takýto kúsok akéhosi predušného filtra ťa ochráni 20 hodín od koncentrovaných výparov.

Na prácu v uzaretom priestore by som použil masku s prívodom čistého vzduchu z vonku cez hadicu.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

AMEN
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

No radši si počkám na to, s čím přijde Balt76.
Teoretickejch kydů od lidí, co něco viděli jen na obrázku jsem už slyšel celý story.
Jirka

BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Jo tak to by se ti zase líbil neplatný zákon o zachování energie , necháš ho přehlasovat .... Co ti může dodat , nic . Nějaké číslo , které ti bude k prdu . Prostě je maxmnožství a to hmotnostní , které vložka pobere a šmytec . A to si piš , že dnes se nepočítá s tím , že někdo stříká v uzavřené garáži . Je maximálně počítáno s nějakým závanem , co nevezme odsávání .
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

BOBOBO píše: Je maximálně počítáno s nějakým závanem , co nevezme odsávání .

Jak jsi to trefil? To je přesně můj případ. Garáž tlakovaná z okna teplým vzduchem přes dvourychlostní 10 kW elektrickou Saharu. Přetlak odchází pootevřenejma vratama. A stříkám "po větru". Takže koncentrace zlomková, než jaká by byla bez větrání.
Jirka

Balt76

#11 Příspěvek od Balt76 »

Takže filtry používáme stejný. Je to typ 6059. Ta doba není 1 rok, ale 6 měsíců.
Je to v tomhle dokumentu na straně 6:
https://www.oopp.cz/download/3m_chemicky_pruvodce.pdf

Tady https://www.oopp.cz/filtr-3m-typ-6059-abek1-1852.html je i pdfko, ve kterým je na straně 4 i vzorec pro výpočet ochranné doby filtru. Jenom si nedovedu představit, jak ho v domácí praxi použít. Navíc je to pdfko pro jiný provedení filtrů.

Holt dokud přes filtr ty nitrosračky necejtíš (a normálně jo), tak asi funguje. Pro jistotku ho můžeš každejch 6 měsíců měnit. Já ty oxidy síry cejtím normálně dost výrazně, ale v masce s těmahle filtrama vůbec. A to je používám dobře 3 roky. I když jenom tu a tam a po použití je uložím do toho zipovýho igeliťáku.

Jestli se mi v Pá povede vyfasovat nový, tak ty starý kuchnu a zkusím sem dát nějaký fotky.
Přílohy
Omživ.PNG
Omživ.PNG
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“