Dom.elektroinstalace, "jiskření" ve vypnutém okruh

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sr71

Dom.elektroinstalace, "jiskření" ve vypnutém okruh

#1 Příspěvek od sr71 »

Při zapojování nových vypínačů ve vypnutém okruhu jsem si všiml velmi slabého jiskření (za dobrého světla by to asi ani nebylo vidět) při dotyku vodiče na kontakt vypínače. Žádné napětí (rozdíl potenciálů) jsem mezi těmi body nenaměřil, zkoušel jsem ty dva body propojit přes A-meter a naměřím maximálně nějaké mikroampery. Trochu mě to jiskření zaskočilo. Jediný vysvětlení které mě napadá, asi kapacitní vazba někde mezi vodiči, je možný že by to nepatrně jiskřilo? (anebo teď mě ještě napadlo že v tom vypnutém okruhu byly zapojené LED svítidla, mohli by to způsobit třeba nabité kondenzátory ve zdrojích těch svítidel?)
jardafiala

#2 Příspěvek od jardafiala »

Statická elektřina? Kondenzátory v LED svítidlech to asi nebudou, je to ošetřené vybíjecím odporem. Náhodou to vím (a někde jsem to tady zmínil), měl jsem zdechlé LED svítidlo se zdrojem s kondenzátorem v sérii s napájením. Vzal jsem dva tyto moduly a dal je do série, nechal jedno napájení a ejhle, ono to svítí i při vypnutém vypínači, důvodem je to, že jsem kromě sériového kondenzátoru, usměrňovače a filtračního kondu vše ostatní odstranil včetně odporu, který tam byl právě pro vybití toho filtračního kondu. Spíš než proud zkus změřit napětí.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Je to jiskření, nebo jen zajiskření a tma?
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
sr71

#4 Příspěvek od sr71 »

právě že to jiskří opakovaně
PavelFF

#5 Příspěvek od PavelFF »

sr71 píše:...Žádné napětí (rozdíl potenciálů) jsem mezi těmi body nenaměřil, zkoušel jsem ty dva body propojit přes A-meter a naměřím maximálně nějaké mikroampery. ...
Napětí tam být musí - kdyby ne, netekly by "nějaké mikroampéry". A taky by to nejiskřilo.
Jenže vstupní odpor voltmetru je třeba o 2 řády nižší než impedance zdroje jiskřícího napětí. Pokud naměříš mikroampéry, musíš naměřit taky nějaké volty. A když budeš znát velikost napětí, odpor voltmetru a proud nakrátko, můžeš zhruba dopočítat napětí naprázdno, které způsobuje ono jiskření.
Je to způsobeno způsobeno kapacitní vazbou mezi vodiči, jak píšeš.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“