No to si z nás dělají srandu?
Moderátor: Moderátoři
No to si z nás dělají srandu?
-
PavelFF
Kudy by tekl poruchový proud? Jak velká část proudu by tekla skrz ty dva hochy? Jak velké napětí by na nich vzniklo?
Vracel by se proud zpátky do prodlužovačky a nebo přes objem vody do země. Pokud bude bazén na bocích suchý a bude izolovat od země, kudy se proud vydá? Je voda v bazénu spíš ekvipotenciální hmota, nebo má tak velký odpor, že by se na oba koupající dostala jen malá část napětí?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
PavelFF píše:Kudy by tekl poruchový proud? Jak velká část proudu by tekla skrz ty dva hochy? Jak velké napětí by na nich vzniklo?
Vracel by se proud zpátky do prodlužovačky a nebo přes objem vody do země. Pokud bude bazén na bocích suchý a bude izolovat od země, kudy se proud vydá? Je voda v bazénu spíš ekvipotenciální hmota, nebo má tak velký odpor, že by se na oba koupající dostala jen malá část napětí?
Myslím, že by se chlapcům rozsvítilo v okamžiku, když by vylézali z bazénu. Nikoliv však v hlavě, ale v rozkroku.
2 stasek :
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
stasek píše: Kdysi v dávných dobách letěly elektrodové vařiče, kde se voda ohřívala průchodem proudu mezi dvěma nerez plechy. Každý varoval, že je to životu nebezpečné. Strkal jsem do vody prsty a nic se nedělo.Pokud se mýlím, tak mě neukamenujte. Jen názor polobastlíře.
Podobnu vec mal na intraku kamarat, dve dosticky kusok od seba a to cele pichnute na 230. Ked som meral napatie proti zemi, ukazalo to okolo 100V...na skopanie dost.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
PabloX píše:Podobnu vec mal na intraku kamarat, dve dosticky kusok od seba a to cele pichnute na 230. Ked som meral napatie proti zemi, ukazalo to okolo 100V...na skopanie dost.
Pro destilku naprosto bezpečný, ovšem to by zase neohřívalo. Pro běžně "tvrdou" vodu použitelný pouze bez fíčka, s notnou dávkou odvahy a aspoň 10m plastovýho potrubí od ohřívače.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Seriový řazení fíček je pokud vím povolený.
Kámoš zkoušel ve studni svařovat - když dostal druhej kopanec a druhou elektrodu hodil do vody, vytáhli jsme stoupačku ven, elektrody jsem vylovil magnetem. Ta stoupačka byla shnilá jak papír, tam už se nic svařit nedalo. Děda běhal po domě a nadával, že je to bezešvá trubka poctivě ukradená na přehradě a že kdyby tam zůstala, mohla způsobit havárii...
-
PavelFF
Já mám pocit, že by jim to nemuselo udělat nic, jestliže do bazénu(vany) spadne současně fáze i nulák. Proud by přece tekl cestou nejmenšího odporu, což je nulákem zpět. Část proudu bude unikat přes kapacitu bazénu(akrylátové vany) do země.
Pokud je voda ve vaně či v bazénu dost vodivá, je to obdobná situace, jako když ptáci sedí na jednom drátě VVN. Dokud člověk neopouští vanu/bazén je to dobré. Pokud nešikovně vylézá, dostane ránu, asi jako bagristi, co se dotknou bagrem vedení VN.
Pokud bude vana plechová a uzemněná , tak už to tak jednoznačné není. Poteče proud skrz tělo, nebo to bude mít jednodušší vzít to kratšími cestičkami k mnohem větší ploše stěn vany?