Elektrický bojler, netesnosť.
Moderátor: Moderátoři
Bojler, ktorý teraz riešime som zvesil a snažil som sa nájsť diery. Myslel som, že miesto vody použijem stlačený vzduch. Zistil som, že nie je nutné použiť kompresor (možno na záverečné odskúšanie). Potrebný tlak je možné dosiahnuť aj ústami. Jeden vývod som zakryl rukou, do druhého som fúkal. Pri uvoľnení tlaku dochádza k prudkému výtoku vzduchu, ktorý môže naniesť drobné pevné častice do ksichtu, čo nemusí byť každému úplne po chuti. Skúmané miesta som potrel saponátom a nafúkal. Syčanie vzduchu som hneď jasne počul a stačilo prstom namacať dieru a zvuk stíchol. Asi tam je jedna väčšia diera (asi 1,5 mm) a možno aj iné, ktoré teraz nie sú evidentné. Je asi 2 cm od lemu otvoru, takže odstránim príslušnú časť vonkajšieho obalu a potom budeme mať lepší obraz o možnostiach opravy.
Prípadne sú aj iné alternatívy v tejto cenovej kategórii, od zahraničných výrobcov, no je tam príkon 2kW, izolácia 20mm, čo však nemusí vadiť, ak nie je dôraz na čo najmenšie tepelné straty (v prípade spomínanej FVE asi väčšie tep. straty nevadia).
Keďže som už záväzne rozhodnutý, že kúpim nový bojler, skúšal som opraviť dieru na starom. Našiel som ju a po očistení sa ukázalo, že sa jedná o otvor 5x1 mm. Už nešlo nič pokaziť, tak som sa rozhodol pre zváranie. Použil som obaľovanú elektródu Ø1,6 mm, obyčajnú OK... a prúd cca 40A, plus na kostre. Po krátkom zváraní sa otvor zmenil na kruhový Ø6mm a potom sa už normálne dalo zaplňovať materiálom dieru. Pri zváraní bol materiál zohriaty do červena na ploche s Ø2cm. Spotreboval som asi 4/5 elekródy.
Čo sa udialo s vnútorným povrchom? To je ťažké odhadnúť, malo by to pár týždňov vydržať.
Bojler som zavesil a naplnil vodou asi na 20%. Po naplnení voda trochu kvapkala na dvoch miestach v rovine tesnenia, dnes ráno už je to vizuálne v poriadku.
Ešte by som rád doplnil, že je veľmi dobré mať regulovaný tlak vody. Ja mám stále namontovaný regulátor, predtým Honeywell, ten sa mi pokazil. Preto tlak stúpal na hodnoty 5 až 6 atm (0,5 až 0,6 MPa). Vtedy mi krkol ten Tatramat a potom aj tento, čo riešime a až potom som kúpil nový regulátor. Takže lenivosť nemusí byť vždy k prospechu. V mojich podmienkach úplne stačia 3 atm.
Ešte by som rád poprosil skúsených o radu. V druhej kúpeľni mám 120 lit. bojler ´Diamant´(?) a ten sa používa len párkrát za rok. Stále je plný vody a takto je už aspoň 10 rokov. Je potrebné skontrolovať, prípadne namontovať novú anódu?