motor s (roz)běhovým kondenzátorem - vliv kapacity
Moderátor: Moderátoři
motor s (roz)běhovým kondenzátorem - vliv kapacity
Můžu dát místo plastového originálu tyto hnědé ze spínaného zdroje, když dám 2ks 1,5uF paralelně?
A kutilmile - nelituju tě
Je tedy možné ten plastový nahradit tou hnědou variantou kondu? podle mě by to mělo být ok, ale radši se ptám.
- tomasjedno
https://www.google.com/search?q=motorový+kondenzátor+3+mF&source=lmns&bih=738&biw=1536&client=opera&hs=2uD&hl=cs&sa=X&ved=2ahUKEwj14JX62_32AhVq_bsIHWmLAJwQ_AUoAHoECAEQAA
tomasjedno píše:A když neodejde na napětí, odejde na proud.JirkaZ píše:Ne. Přinejmenším proto, že 400 V je zřejmě DC, což je na daný účel málo (chtělo by to alespoň 630 V DC).
To by nemusel, jalový proud 1,5 uF při 50 Hz a 230 V je nějakých 100 mA, což je určitě dost hluboko pod zatížitelností tohoto (pravděpodobně impulsního) kondenzátoru.
Ale je to zbytečná úvaha, protože je napěťově poddimenzovaný. On stačí nějaký rezonanční zákmit (společně s vinutím motoru a vypínačem) a je hotovo.
Ty hnědé kondenzátory o kterých jsem uvažoval se hodně používají v PC zdrojích, v síťové části jsou v serii s primárním vinutím hlavního trafa, myslím že je mám i z toho vytěžené.
Je mi jen trochu divné že se motor s takto sníženou kapacitou vůbec rozbíhal.
Mimo motorových kondenzátorů by tam mohly vyhovět např. síťové typy v provedení X2 na 275V AC (nicméně napěťově budou mít menší, možná dokonce nulovou rezervu).
Takže doporučuji spíš nějaký motorový metalizovaný polypropylen a má-li vydržet, tak něco značkového a ne od soudruhů z Číny (což nejspíš je ten originál).