Elyt ve zkratu

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Elyt ve zkratu

#1 Příspěvek od forbidden »

Za celou svou kariéru jsem ještě neviděl elyt ve zkratu, až včera. Není namáhanej ani napěťovýma, ani proudovýma špičkama, je za lineárním stabilizátorem na 3,3 V větvi. Na první pohled mu nic není, stabilizátor to naštěstí ustál, vypnula ho vnitřní ochrana.
Všechno je jednou poprvé. :D
Přílohy
Samwha 1000u-10V.JPG
Samwha 1000 µF/10 V 85 °C
Samwha 1000 µF/10 V 85 °C
Ivan_01

#2 Příspěvek od Ivan_01 »

elyty majú bežne odpor od úplného skratu až po úplne prerušený. poslednou dobou sa stretávam so skratovynými elytmi v CD Sony, kde ich okolo koncáku býva vadných aj 5 - 6. Keď nájdem jeden vadný, rovno vymením všetky rovnakého typu.
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

To se mi objevuje u odložených, dlouho nefunkčních zařízení. Pokud je pod trvalým napětím, tak snad nikdy.
..to bude jen ňákej odpůrek
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Tohle zrovna bylo v domácím kinu, trvale v zásuvce.
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Poslední dobou vcelku častá vada, a dost často se krátkým impulsem 5-10A takový kond "opraví".
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Ivan_01

#6 Příspěvek od Ivan_01 »

to opravuješ kondy v cene 10 centov? Dávaš na takto "opravené" veci aj nejakú záruku?
Artaban001

#7 Příspěvek od Artaban001 »

Už jsem to taky v něčem "našel". Ale byl to nějaký nízkokapacitní typ
kokun

#8 Příspěvek od kokun »

forbidden píše:Za celou svou kariéru jsem ještě neviděl elyt ve zkratu, až včera. ...

Tak to já zase jo - a psal jsem tu o tom už před více než 10-ti lety - třeba tady, anebo v těch dalších odkazovaných vláknech :wink:
Honza - kokúň

#9 Příspěvek od rnbw »

Obcas sa to vyskytne ale je to dost zriedkavy jav.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Lukas-Peca »

Sendyx píše:Poslední dobou vcelku častá vada, a dost často se krátkým impulsem 5-10A takový kond "opraví".

U Samwhy nebo i u jiných značek? Já elyty Samwha používám hodně.
Sendyx

#11 Příspěvek od Sendyx »

Ne, dělá to poslední dobou asi 6 "značek", co jsem si vytipoval. Velký šmejd z poslední doby jsou modré elyty značky N.A. Co jsem měl, tak zhruba 10% má do 20 provozních hodin zkrat.

Ivan_01 píše:to opravuješ kondy v cene 10 centov? Dávaš na takto "opravené" veci aj nejakú záruku?

Nikoliv, jenom upozorňuji na to, že při hledání zkratů v rozsáhlých obvodech pulzním testerem se dost často "opraví" a závada zmizí. Na jak dlouho, netuším.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Michal22

#12 Příspěvek od Michal22 »

Před hodně dlouhou dobou (cca asi 15 roků) jsem tohle potkal u dvou zcela nesouvisejících věcí:
1. Peugeot 306 mého taťky, ten chtěl někam jet, ale auto bylo vlastně mrtvé.
Z ničeho nic. Kamarád, který tenkrát dělal v Peugeot servise (ale elektrice skoro nerozuměl) mi ukázal, kde to vlastně má pojistky.
Jedna byla vypálená. Po její výměně šlo auto nastartovat, ale nefungovala celá přístrojovka.
Po zakoupení knihy Jak na to se nám podařilo přístrojovku vymontovat, no a hledání problému už dlouho netrvalo - za paralelně řazenými třemi odpory byl elyt, který se totálně šlusnul. A tím pádem došlo i k přerušení těchto odporů.
Po výměně odporů (hodnota odhadnuta, nahrazeno nějakými TR16x) a proraženého elytu už vše ožilo.
Synovec s touto 306 jezdí dodnes...
2. Můj osobní Tapedeck Technics RS-TR373 - po delší době nečinnosti zapnut, ale mechaniky nereagovaly, Levelmeter ukazoval furt něco kolem -3dB, bez hnutí.
Po rozkuchání a hledání jsem nakonec našel elyt (mám pocit, že 100uF/6,3V), který vykazoval zkrat pod rozlišovací schopností multimetru.
Po výměně se TD zase rozeběhnul jak zamlada.
Nevím, jak je na tom teď, ale ještě před třemi lety jsem z něj digitalizoval bývalému kolegovi jednu MC s nějakým důležitým bigbeatem z Brna...
No a příklad 3 by mohl být z nedávna, kds jsme řešil nefunkční koncák z elektronického piana.
A problém byl v elytu, který sice neměl 0Ω, ale i těch jeho 30Ω stačilo na to, aby za ním nic nejelo...
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ta Samwha je docela nevyzpytatelná. Já je používám hodně, protože nebudu korejcům do jejich zdrojů přece cpát japonský elyty. :)

Ale ty na 85° jsem nepoužíval nikdy, obecně elyty na 85° nepoužívám.

Jenže oni pořád něco vyvíjí a najednou poměrně dobrá serie RZ 2200u/16V zmizí a nahradí ji třeba WL, jenže ty elyty už nemají průměr 10mm a prostě se tam většinou nevlezou. A já to pak nakupuju do zásoby, když to náhodně někde objevím.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem byl poprvé od instalace na servisu regulace elektrickýho topení v mateřský školce ve Zdechovicích. Nedržel jeden jistič ABB. Jen tak ze zájmu jsem kouknul na výrobní číslo a rok výroby. 03/1992. V analogovým zdroji jsou 3 elyty Tesla 1G/16V TF008 (modrý ležatý). Ten zdroj běží 24/365 již 30 let, což je 262 tisíc hodin. A to zcela určitě, protože kdyby to někdo mimo topnou sezónu vypínal, tak odejde baterka v timekeeperu. Zajímavý je, že v těch timekeeperech použitý vnitřní baterky mají v datašítu psanou chemickou životnost 30 let a tak jsem zvědavej, kdy začnou zapomínat. Která součastná čínská elektrolytická sračka by to zvládla?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Mysteri

#15 Příspěvek od Mysteri »

Elyt v skrate: úplne bežná vec, dokonca aj v nových výrobkoch, ktoré ešte neopustili linku.... A to v elektronike pracujem takmer 40 rokov a stretávam sa s tým od začiatku. Čo je na tom čudné.... :| Stane sa, nie často, ale stane. Stávalo sa za čias pred prevratom, kondíky Tesla, ale stáva sa to aj dnes, kondíky všetkých značiek. Vždy sa nájde nejaký slaboch z milióna..... :lol: To, že sa to nedostane až k Vám, zákošom, tak o tom je to ,,zahorovanie" výrobkov, inak by ste sa čudovali..................................... :lol:
Odpovědět

Zpět na „Součástky“