nádrž na dešťovku, spodní voda - výpočet
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
ani jedna z těch mých poznámek nebyla určena úředníkovi. Tady totiž nejde o úředníka, který u předložené žádosti o stavební povolení kontroluje jen formální splnění požadavků stavebního zákona, jeho prováděcích vyhlášek, závazné stanovisko odboru životního prostředí, soulad s územním plánem, stanoviska oprávněných osob a institucí, k projednávanému stavebnímu záměru.
V prvé řadě, stavební povolení se vydává na základě žádosti stavebníka, ke které musí být přiložena stavební dokumentace. Za správnost projektové dokumentace, zodpovídá projektant, nikoliv úředník stavebního úřadu.
Přece není možné, stavbu založit na pozemku, kde hladina spodní vody a její případné kolísání, může ohrožovat stabilitu takto zřízené stavby, nebo její části!
A proto jsem zmínil - co na to projektant.
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
To pak nepotřebuješ žádný "Calgon vám rozbil pračku", či tak nějak.
Není to žádná požární, je to jen na dešťovku stažený z rýny do nádrže..
"A proto jsem zmínil - co na to projektant."
Sousední domy tu stojí už 30let a žádný problém.
" skúseností viem, že to je zbytočné. Určite ti nevypláva."
máš zkušenosti s podobným případem spodní vody a podobnými rozměry nádrže ?
Nebo dokázal by si to reálně spočítat ?
Správně tu zaznělo, že od spodní hrany nádrže by to bylo 130cm ve spodní vodě :O
Tedy čistě teoreticky, pokud bych tu nádrž na deštovku vzal a hodil jí do přehrady, plavala by nebo ne ?
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jakou silou bude nádrž nadzvedávána zjistíš prostým vynásobením venkovních rozměrů.
Jeden kg vody můžeš počítat jako 1litr. U tebe to dělá cca 3,3tuny.
Takže ano, dobře vyschlá nádrž by nějakou dobu plavala.
Takže osobně bych to řešil takto: Dokud je hladina spodní vody 80cm pod zemí, zaléval bych vodou z "odlehčovací studny". Až tady bude voda nízko (pod dnem nádrže), začal bych zalévat vodou z jímky.
Odlehčovací studna bude díra vedle jímky, hloubka cca ke dnu jímky nebo kousek níže, skruže jako kopaná studna. Nebo u známého jsem viděl takovou šachtičku z kanalizační trubka (pr. cca 30cm), má to vedle jezírka právě pro případy, kdy potřebuje jezírko vyčerpat, aby se mu nezničila folie.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!