Oprava behovej pružiny hodín
Moderátor: Moderátoři
Oprava behovej pružiny hodín
Můj nebožtík děda hodinařil, pár speciálních vercajčků jsem po něm podědil, pár fóršriftů a fajngrifů jsem od něj pochytil, ale opravovat/měnit hlavní péro hodinovýho strojku je dost náročná robota, kterou bez přístupu k origo materiálu neuděláš. Možná by péro šlo zaměnit z podobnýho strojku s odpovídajícím nátahem/dobou chodu, ale to je o štěstí takový hodiny sehnat - protože skoro vždycky v dnešní době půjde buď o drahou starožitnost, nebo vrak odstavenej z podobnýho důvodu.
A kutilmile - nelituju tě
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Nebude, u denního strojku ho bejvá zhruba 60-70cm a u týdenního asi půldruhýho metru - ale silnějšího a hlavně širšího, takže má větší nátahovou sílu a díky většímu zpřevodování na sekundový kolo v sobě udrží energii na celou dobu chodu ... Rozmotá se na průměr asi 20-25cm, origo hodináři na jeho zpětnou montáž měli plechovej stahovací bubínek á-la "eskapáska" - péro strčili dovnitř, zvenku stahovali bubínkem venkovní obvod a druhou rukou dovnitř nastrkovali nátahovej hřídelík s tím záchytovým zoubkem. Když se záchyt chytil, dotáhli péro "na doraz" a podobně jako píst s pístníma kroužkama sevřenýma přípravkem sešoupli péro do hnacího ozubenýho "bubínku" ...Ivan_01 píše:to pierko je prasknuté presne na konci úchytu pri hriadeľke, bojím sa ho vybrať u bubna, lebo ak sa mi to rozmotá, bude ho plný domSkúsim to stiahnuť eskapáskou vo zvinutom stave a vyžíhať a vytvarovať nové očko.
Takže se vždy dá najít i třeba netradiční řešení.
- tiktak1953
Posli mi to lebo dieru nakoci po vyzihani neurobis presnu,dobru , dobre a bude ti pero sa odhakovavat.Horsie je pero zlozit ako vybrat.pocitaj s tym ze uz pero nema silu,je zdeformovane a preto nebude vladat dobre tocit sukolie.
----------------------
Ak tu dieru neurobis ako keby ju vysekol lis,dookola neurovnas tu dieru tak aby neostli v pere neake trhliny tak sa ten kusok odtrhne.Inac ako to robime mi takto na nitovacke neskusaj,nepojde to ,znicis dieru.zdeformujes ten koniec.Bude umenie ten koniec aj popustit,vyzihat neako!!Od unaveneho pera uz nic neocakavaj,ked das obr.po vybrati ako pero vypada,sa roztiahlo budeme mudrejsi.Budem rad ked si to urobis sam,len ta velmi potrapi tato robota.
- tiktak1953
Dobre si premysli ako odpovies,myslim ze sa budes v odpovedi mylit dost.S akym perom pojdu rychlejsie ,zo starym ci novym .Samoze zo strojcekom sa nebude nic nastavovat.len sa porovna,ze s ktorym perom pojdu napr.pomalsie.
Co se týče rychlosti hodin, myslím si, že po natažení, kdy péro vyvíjí největší tah, jdou hodiny nejpomaleji, pak postupně s tím jak se pružina rozvíjí mírně zrychlují a ke konci, kdy už nepokoj nebo kyvadlo sotva leze zase opět zpomalují. Ale klidně se nechám poučit
https://forum.chronomag.cz/forum/4-opra ... hodinkami/