Pračka Gorenje W 7543L netočí se buben

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
petr212

Pračka Gorenje W 7543L netočí se buben

#1 Příspěvek od petr212 »

Závada je obdobná jako ve vedlejším vláknu, ale není chybové hlášení.
Pračka má 8 let, před půl rokem výměna uhlíků. Nyní nedokončila cyklus s tím, že nevyždímala prádlo.
Při ověřování na krátkém programu bez prádla vše běží jak má až do okamžiku, kdy se má točit buben.Je slyšet cvaknutí relé a pokus o rozběh, buben se nepatrně pootočí. Čas běží, myslím, že program pokračuje.
Buben jde rukou roztočit bez nějakého odporu. Motor má naprázdo příkon 30 W při 13,5 V rotor a stator v sérii.Žádné přechoďáky k řídící jednotce jsem nenašel. Relé a triak ověřeny mimo desku.
Máte někdo radu co ještě zkontrolovat?
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Promiň jako , to chceš opravu přes křišťálovou kouli a asi někomu , který ví , že buben v pračce se má točit . Jaxi je to stroj řízený mikropočítačem , alespoň jedním , a ten dostává různá info z celého zařízení . No zkontroluj , že všechny info odpovídají předpisu . Pokud některý ne , tak tam bude chyba .
jirkati

#3 Příspěvek od jirkati »

Pro jistotu zkontroluj funkčnost snímače otáček motoru na zadním konci motoru - tachogenerátoru. Pokud nedává správný údaj, tak motor nechodí vůbec, nebo provádí nekontrolovatelné pohyby, poskoky apod.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Víš , Jiří , nějak jsou již nové stroje , kde není tacho a je tam snímač zrychlení na motoru . Nemíním pátrat , zda je toto již tento případ . Ale takováto věc zruší funkci celého stroje i z nesmyslného důvodu . Inu těchnika .
jirkati

#5 Příspěvek od jirkati »

Jo, Bořku, máš pravdu. Vycházel jsem z toho, že pračka je už postarší, takže taková vymoženost, jako absence tachogenerátoru, tam ještě nebude.
petr212

#6 Příspěvek od petr212 »

Díky všem za reakce. Na motoru je tacho, cívka má 80 ohm a generuje napětí cca 2-10 V š-š podle rychlosti otáčení. Zkusím ještě projít cesty na řídící jednotce.
Vlafig

#7 Příspěvek od Vlafig »

Jaký typ motoru je v pračce, nějak jsem to nepobral, univerzální s uhlíky nebo již nějaká ta nová vychytávka s invertorem?
sis2

#8 Příspěvek od sis2 »

V úvodu píše o výměně uhlíků...
petr212

#9 Příspěvek od petr212 »

Motor má uhlíky, na komutátoru sedí dobře.
Řídící desku jsem zkontroloval, místy byla tenká vrstva prachu z uhlíků, očistil jsem ji, žádná změna. Překvapilo mě, že deska nemá ochranný lak.
Zkusil jsem odpojit tacho, žádná změna (žádná chybová hláška). Když sundám řemen z bubnu a spustím program, tak se objeví chyba F5 a rozblikají se LEDky. Co je F5 jsem si našel. Nevím proč nevyhodí chybu, když nemá signál z tacha.
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

petr212 píše:Díky všem za reakce. Na motoru je tacho, cívka má 80 ohm a generuje napětí cca 2-10 V š-š podle rychlosti otáčení. Zkusím ještě projít cesty na řídící jednotce.

Podstatnější je frekvence - je to snad 6-ti pólový drápkový synchronní alternátorek, jehož frekvence je přímo úměrná otáčkám. Řídící blok motoru je součásti programátoru, nebo je to externí krabička?
zde se píše že f5 je chyba komunikace invertoru - řídícího bloku, takže kdo ví, jestli je v pořádku
petr212

#11 Příspěvek od petr212 »

Samostatný řídící blok není. Signál z tacha jde na řídíci desku a přes tvarovač s tranzistorem (v podstatě spínač) jde do procesoru. Napájení motoru přes relátka a řízení je triakem. Asi budu muset měřit na desce za chodu, někde půjčím bateriový osciloskop...
petr212

#12 Příspěvek od petr212 »

Pračku jsem zatím neopravoval, tak chvíli trvalo, než jsem pronikl do tajů řídících jednotek :-) Tam jsem závadu neobjevil.
S velkou pravděpodobností je příčina v motoru. Na malé napětí se chová dobře, ale v pračce asi dochází k průrazu vinutí. Motor je SELNI U25502P33 29 12 66 opravovat asi nemá smysl, zkusím sběrný dvůr.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“